Tokia Lietuvos pozicija išdėstyta notoje, kuri, BNS žiniomis, penktadienį įteikta į Užsienio reikalų ministeriją iškviestam Rusijos ambasados Vilniuje Konsulinio skyriaus vadovui Vladimirui Kuznecovui.

Notoje pažymima, kad dėl minėtos Rusijos geležinkelių darbuotojų techninės klaidos buvo pažeistas 2003 metų Lietuvos ir Rusijos vyriausybių susitarimas dėl supaprastinto tranzito geležinkeliu dokumentų išdavimo tvarkos.

URM notoje taip pat reiškiama viltis, kad nustatytos incidento priežastys padės ateityje išvengti panašių situacijų.

Ši nota yra atsakymas į Rusijos ambasados rugsėjį įteiktą Lietuvos UR ministerijai notą, kurioje buvo prašoma paaiškinti minėto įvykio priežastis.

Kaip skelbta, Lietuvos pasieniečiai rugsėjo 11 dieną iš tranzitinio traukinio išlaipino 39 Rusijos piliečius, neturėjusius kelionei per Lietuvą būtinų supaprastintų kelionės dokumentų. Dalis jų vyko su Rusijos vidaus pasai, kurie netinkami kelionei per Lietuvą.

Išsodinant keleivius, jokių incidentų pasienyje neįvyko.

Pagal ES ir Rusijos susitarimą, nuo praėjusių metų liepos 1-osios į Kaliningrado sritį ir iš jos per Lietuvos teritoriją tranzitiniais traukiniais vykstantys Rusijos piliečiai privalo turėti supaprastintus tranzito geležinkeliu dokumentus.

Automobiliais ir autobusais tarp Rusijos ir Kaliningrado srities per Lietuvą keliaujantys Rusijos piliečiai turi gauti supaprastintus kelionės dokumentus.

Šie dokumentai yra panašūs į vizas, tačiau išduodami paprastesne tvarka ir nemokamai.