Be to, jis siūlo įpareigoti D. Šalugą atlyginti padarytą žalą ir byloje nukentėjusiuoju pripažintam verslininkui priteisti 50 tūkst. Lt pareikštą ieškinį. Taip pat, prokuroro manymu, kaltinamajam turėtų būti uždrausta išvykti be pareigūnų žinios ilgesniam kaip 7 dienų laikotarpiui.

Valstybinis kaltintojas pažymėjo, kad teisminio nagrinėjimo metu visiškai pasitvirtino ikiteisminio tyrimo metu D. Šalugai pareikšti kaltinimai.

Pasak prokuroro, kaltinamasis dar 2007-aisiais buvo pažadėjęs Vilniaus verslininkui Mariui Benečiui tarpininkauti savivaldybėje dėl šalia sostinės Pilaitės rajono esančio žemės sklypo reikalų suvarkymo – Miesto plėtros departamente skubiai suderinti sklypų detaliuosius planus, kuriuos patvirtinus būtų atvertas kelias statyboms.

Pasak prokuroro, M. Benečio interesai buvo teisėti ir pagrįsti, tačiau neteisėtai ilgai vilkinami savivaldybėje.

Bylos nagrinėjimo metu buvo nustatyta, kad M. Benetis perdavė 50 tūkst. Lt, dar tokią pačia sumą turėjo perduoti ateityje. Šie pinigai, kaip verslininkui aiškino kaltinamasis, buvo skirti aukšto lygio savivaldybės politikams.

„M. Benetis nurodė, kad D. Šaluga tiesiogiai reikalavo 100 tūkst. Lt pagal savo iš anksto suplanuotą schemą – 50 tūkst. Lt yra skirti Rusų sąjungai, o kiti buvo skirti jam pačiam“, – sakė prokuroras, pažymėjęs, kad kaltinamojo sugalvota schema – išskirtinė, nes jis žadėdamas perduoti pinigus Rusų sąjungai siekė užsitikrinti būsimų tarybos narių palankumą.

M. Benetis tyrėjams buvo nurodęs, kad D. Šaluga jam aiškino, jog pinigai Rusų sąjungai buvo skirti tik todėl, kad ši politinė jėga prieš rinkimus palaikytų Artūro Zuoko vadovaujamą koaliciją.

Tiesa, pinigų rusams D. Šaluga neperdavė, nes suprato, kad po rinkimų Rusų sąjunga taryboje nebus įtakinga partija. „Gavęs pinigus D. Šaluga išvyko ilsėtis į užienį, taip pat aptarinėjo automobilio įsigijimą“, – pabrėžė kaltintojas.

M. Barkauskas taip pat pažymėjo, kad D. Šalugos kaltę patvirtina ne tik liudytojų parodymai, bet ir slapta daryti garso įrašai.

„D. Šalugos parodymai neatitinka byloje nustatytos objektyviosios tiesos“, – sakė kaltintojas, pažymėjęs, kad buvęs tarnautojas buvo įtakingas asmuo Vilniaus miesto savivaldybėje.

Siūlydamas priimti apkaltinamąjį nuosprendį M. Barkauskas siūlė remtis M. Benečio parodymais, kurie nuo pat tyrimo pradžios buvo nuoseklūs. Be to, jis pasiūlė atsižvelgti į tai, kad už nusikaltimą, kuriuo D. Šaluga yra kaltinamas, šiuo metu baudžiamasis įstatymas numato gerokai griežtesnę bausmę – laisvės atėmimą iki aštuonerių metų. Tuo tarpu buvęs Vilniaus savivaldybės tarnautojas teisiamas pagal senąjį Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuriame numatyta griežčiausia bausmė – treji metai.

Tuo tarpu kaltinimus neigiantis D. Šaluga teisme duodamas parodymus sakė, kad pinigus ėmė norėdamas padėti Lietuvos rusų sąjungai. Pasak kaltinamojo, tokios paslaugos jo prašė Vilniaus miesto tarybos narė Larisa Dmitrijeva.

D. Šalugos advokatai įsitikinę, kad kaltinamasis turėtų būti išteisintas dėl jam pareikštų kaltinimų.

Nuosprendį baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Jonas Ivanauskas žada paskelbti gruodžio mėnesį.