UAB "Brailio spauda" šį savaitgalį ketina išplatinti 240 vienetų kandidatų sąrašų, atspausdintų Brailio raštu. Juos gaus aklųjų žurnalo "Mūsų žodis" prenumeratoriai ir aklųjų bibliotekos.

Brailio raštas - akliesiems skirta rašto sistema, kurią sudaro 63 ženklai. Kiekvienas ženklas žymimas iškiliais taškais, išdėstytais įvairiomis konfigūracijomis. Brailio raštas skaitomas liečiant taškus pirštais.

Atspausdinti kandidatų sąrašus Brailio raštu Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pasiūlė pati bendrovė, bet VRK apmokės spausdinimo išlaidas, kurios sudaro apie 3 tūkst. litų.

UAB "Brailio spauda" vadovo Vytauto Gendvilo nuomone, ateityje Brailio raštu būtų galima išleisti ir akliesiems skirtus rinkimų biuletenius bei partijų programas.

Kol kas, V.Gendvilo teigimu, tokia galimybė partijų nesudomino. Iš viso Lietuvoje yra daugiau kaip 3 tūkst. aklųjų, bet tik apie tūkstantį iš jų moka skaityti Brailio raštu.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą neįgalūs asmenys gali paprašyti kitų asmenų padėti užpildyti rinkimų biuletenį ir įmesti jį į urną.

Kandidatų į Seimą sąrašus pirmą kartą gaus ir regintieji rinkėjai. Iš viso VRK užsakymu yra atspausdinta ir išdalinta 1,5 mln. egzempliorių kandidatų sąrašų.

Eiliniai Seimo rinkimai vyks spalio 10 dieną.