Antradienį išplatintame pranešime K. Masiulis teigia kreipęsis į Generalinę prokuratūrą, Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) ir Valstybės saugumo departamentą (VSD) su prašymu pradėti tyrimą dėl „galimai korupcinės“ A. Ignoto veiklos bei „įvertinti valstybės ir teisėsaugos pareigūnų veiksmus, kurie žinojo apie tokią veiką, tačiau nesiėmė visų adekvačių veiksmų, kad tam būtų užkirstas kelias“.

Tokiam žingsniui konservatorių paskatino įrašas V. Adamkaus knygoje, kuriame minima, esą A. Ignotui bendrovės „Rubicon Group“ (dabar – „Icor“) vadovybė galėjo mokėti solidžias pinigų sumas.

„Stvėriausi už galvos. Akis bado jo neskaidrūs, net aiškiai korupciniai ryšiai su „Rubicon“ bendrove nuo 2003 metų. A. Ignotui esą buvo mokamas nuolatinis atlygis. STT turi duomenų, kad nuo 2003 metų birželio įmonės „Rubicon“ vadovas Andrius Janukonis A. Ignotui kas mėnesį mokėjo po 10 tūkstančių litų, o tų pačių metų sausio 23 dieną neva išmokėjo net 100 tūkst. litų. Ko gero, buvo įveltas ir ūkio ministras Vytas Navickas. Daryta įtaka „Lietuvos energijos“ sprendimams. Matyt, atsidėkojant, A. Ignoto dukrai Aušrai perduota bendrovės „Vėjų spektras“ 300 tūkst. litų vertės akcijų. Nustatyta, kad A. Ignotas savo ir žmonos vardu atidarė sąskaitą Latvijos banke „Unibank“, į kurią pervesta pusė milijono litų“, - rašoma prezidento memuaruose.

Kad tokių įtarimų būta – žiniasklaidai patvirtino ir ekspremjeras, socialdemokratas Gediminas Kirkilas. K. Masiulis reikalauja įvertinti ir jo elgesį šioje istorijoje.
Anicetas Ignotas

„Teisėsaugos institucijos turėtų įvertinti ir tuomečių valstybės bei teisėsaugos institucijų pareigūnų, pradedant tyrėjais, baigiant buvusiu ūkio ministru ir premjeru, veiksmus, kurie žinojo apie tokią veiką, tačiau nesiėmė veiksmų, kad tam būtų užkirstas kelias“, - pranešime cituojamas konservatorius.

Eksministras nieko neprisimena

Buvęs ūkio ministras bei tiesioginis A. Ignoto viršininkas Vytas Navickas DELFI teigė neskaitęs V. Adamkaus knygos bei jokios informacijos apie galimą savo pavaldinio kyšininkavimą neprisimenantis.

„Neskaičiau aš ten tų knygų ir jokių aš ten dalykų iš to laikotarpio nebeprisimenu. Negaliu kalbėti“, - prieš padėdamas telefono ragelį tepasakė V. Navickas. Jis į G. Kirkilo Vyriausybę buvo deleguotas Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos, kuriai tuo metu vadovavo Kazimira Prunskienė.

Šiuo metu V. Navickas dirba Edukologijos universitete ir eina Socialinių mokslų fakulteto dekano pareigas. A. Ignotas, kaip ir Ūkio ministerijoje, yra tiesioginis jo pavaldinys – buvęs ministerijos sekretorius yra to paties fakulteto mokslo ir tarptautinių ryšių prodekanas.

Ž. Pacevičius: STT duomenų turi apie daug ką

STT direktorius Žimantas Pacevičius DELFI teigė dar nematęs K. Masiulio kreipimosi, tačiau žadėjo, jog jo vadovaujama tarnyba parlamentaro prašymą įvertins.

„Kai kreipimąsi gausime, žiūrėsime, kokia ten situacija, vertinsime. Dabar sunku ką nors kalbėti. Be jokios abejonės, kiekvieną kreipimąsi arba savo kompetencijos ribose tiriame, arba persiunčiame kitoms institucijoms“, - kalbėjo Ž. Pacevičius.

Tiesa, STT vadovas užsiminė turįs abejonių dėl tyrimo perspektyvų, nors V. Adamkaus knygoje ir teigiama, jog būtent „STT turi duomenų“ apie galimą A. Ignoto kyšininkavimą.

„STT apie daug ką turi duomenų. Tačiau jeigu tai neišsirutuliuoja į ikiteisminį tyrimą, tai, matyt, tokie duomenys ir lieka tokiais duomenimis. Be jokios abejonės, pasižiūrėsime, kokia ten situacija. Bet jeigu STT ar kita institucija turi pakankamai duomenų pradėti ikiteisminiam tyrimui, jinai tą ir daro savalaikiai, savo metu“, - tęsė pašnekovas.

Pasak jo, A. Ignoto atveju tyrimas nebuvo pradėtas. „Jeigu dabar situacija yra tokia, kokia yra, reiškia, taip ir pasibaigė viskas“, - reziumavo STT vadovas.

DELFI primena, kad neseniai pasirodžiusi V. Adamkaus knyga „Paskutinė kadencija. Prezidento dienoraščiai“ sukelė jau ne vieną politinę audrą. O pačiam kadenciją baigusiam prezidentui dėl knygos turinio gali tekti sėsti į teisiamųjų suolą.

V. Adamkus savo knygoje atskleidžia daug lig šiol į viešumą neiškilusių šalies politinio gyvenimo detalių, esama ir nemažai užuominų apie politinę korupciją. Generalinė prokuratūra dėl knygos nusprendė kreiptis į VSD, kurio prašo išaiškinti, ar prezidentas neatskleidė valstybės paslapties. Jei VSD specialistai nutars, kad prezidento dienoraštyje galėjo būti atskleista valstybės paslaptis, V. Adamkui gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.