Tokį imunitetą L. Graužinienė norėtų suteikti partijų sąskaitoms, kuriose atgula valstybės dotacijos bei rinkiminiai pinigai. Jeigu bus pritarta prezidentės pataisoms, siūlančioms uždrausti įmonių paramą partijoms, būtent šiose sąskaitose kaupsis didžiausios pinigų sumos.

Darbo partijos sąskaitos – kita istorija

Prezidentės Dalios Grybauskaitės teikiamas pataisas L. Graužinienė siūlo papildyti formuluote, nustatančia, jog į dalį partijų sąskaitų „negali būti nukreiptas jokių laikinųjų apsaugos priemonių taikymas“.

L. Graužinienės teigimu, pirmiausiai toks imunitetas būtų suteiktas sąskaitoms, kuriose atgula valstybinės dotacijos. O taip pat – rinkimų kampanijų finansavimui skirtoms sąskaitoms.

„Kadangi tai yra biudžetinės lėšos, čia yra lygiai tokia pat formuluotė, kokią pateikė finansų ministrė dėl biudžeto sąskaitų, t.y. iždo sąskaitos. Čia liečia tik dėl biudžetinių lėšų. (...) Tai tam tikra apsaugos priemonė. Kitos lėšos – aukos, nario mokesčiai – turi būti kitose sąskaitose. Biudžetinė apskaita – dar sugriežtinome reikalavimus – turi būti atskirta, išskirti darbo užmokesčiai, turtas ir t.t. (...) Ta pati formuluotė yra ir dėl rinkiminės sąskaitos. Nes leidžiama iš biudžetinės sąskaitos (partijų pinigus – DELFI) pervesti į rinkiminę rinkimų metu“, - DELFI sakė parlamentarė.

Darbo partija šiuo metu bando gauti teisę pasinaudoti dalimi lėšų savo sąskaitose, kurios buvo areštuotos dar prieš keletą metų, tiriant vadinamąją juodosios buhalterijos bylą. Tačiau L. Graužinienė patikino, kad šioms lėšoms jos teikiamos pataisos neturėtų jokios įtakos, mat įstatymas atgaline data negalioja.

„Čia su mumis tikrai niekas nesusiję“, - pridūrė pašnekovė.

Gina partijas nuo žlugdymo

„Darbietė“ tvirtina savo pataisomis ginanti partijas nuo mėginimų jas sužlugdyti.

„Pavyzdžiui, kažkokia įmonė padavė teismui ieškinį dėl kokių nors paslaugų ir teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones, nežiūrint, kokia ten yra sąskaita – kokią rado, tokiai ir pritaikė. Reikia tam tikrus saugiklius sudėti“, - aiškino L. Graužinienė.

Ji neslėpė, kad pritarus prezidentės pataisoms ir uždraudus verslo paramą partijoms, būtent valstybės dotacijos taptų vienu pagrindinių partijų pragyvenimo šaltinių.

„Pagrinde viskas atsiremia į biudžetines lėšas. Tada reikia sudėti tam tikrus saugiklius. Kad kas sugalvoja, negalėtų iškelti ieškinio ir t.t. Nes gali iškelti, pavyzdžiui, visoms partijoms ieškinį – jūs teiskitės. Kol įrodinėsite, kad esate ne kupranugaris... Bet kuris juridinis asmuo tą gali padaryti. (...) Čia yra toks saugiklis – jeigu kartais būtų kokia diversija, nukreipta prieš politinę sistemą“, - kartojo Audito komiteto vadovė.

Politikė pripažino, kad pritarus jos pataisoms, partijų sąskaitų arešto reikalauti negalėtų ne tik politinių jėgų kreditoriai, bet ir teisėsauga.

DELFI primena, kad dėl prezidentės teikiamų Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pataisų juntama tam tikra priešprieša tarp prezidentūros ir partijų. Daugiausiai aistrų kelia siūlymas uždrausti verslui finansuoti partijas.