"Tai yra paprasčiausias noras įteisinti vienalytes santuokas, tai yra vienintelis langas tai padaryti - per partnerystės įstatymą. O kalbant iš esmės, dabar civilinė santuoka, kuo ji skiriasi nuo siūlomos partnerystės - niekuo, bet kadangi santuoka susieta su vyro ir moteris santuoka, negalima įteisinti vienalyčių santuokų, o partnerystėje bus bandoma tai padaryti", - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė R.Dagys.

Šeimos institutą išskirtinai su santuoka siekiantis susieti Seimo narys sako manantis, jog Teisingumo ministerijos teikiamą projektą, kuris partnerystę leidžia tik tarp vyko ir moters, ateityje bus bandoma keisti, partnerystę leidžiant įteisinti ir tos pačios lyties asmenims.

Anot R.Dagio, įstatymą pakeisti kur kas paprasčiau nei Konstituciją, kurioje įrašyta, kad santuoką sudaroma vyro ir moters sutarimu.

Teisingumo ministerija ketvirtadienį pristatė projektą, kuriuo valstybė pripažintų ir neregistruotą partnerystę, tačiau nesiūlo šių nuostatų taikyti homoseksualioms poroms.

Diskusijos dėl partnerystės įteisinimo vėl atgijo po rugsėjį paskelbto Konstitucinio Teismo išaiškinimo, kad šeima gali būti sudaroma ne tik santuokos pagrindu. Valdantieji konservatoriai svarsto galimybę dėl to inicijuoti Konstitucijos pataisas.

Pagal Teisingumo ministerijos projektą, skyrybų atveju partnerių kartu užgyventas turtas būtų dalijamas po lygiai, automatiškai atsirastų pareiga išlaikyti vaikus, būtų pripažįstama teisė gyventi turėtame gyvenamajame plote. Tačiau, priešingai nei santuokos atveju, partneris neturėtų pirmenybės paveldėjimo atveju, o skyrybų atveju nebūtų išlaikymo pareigos.

Seimo narė socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė yra įregistravusi projektą, kuriuo partnerystė būtų galima ir tarp homoseksualių porų. R.Šimašiaus nuomone, tokiems asmenims ir dabar yra pakankamai teisinių priemonių apsaugoti savo interesus.

"Projektas nukreiptas į praktinių problemų sprendimą, ypač kai poroje gimsta vaikai. Kaip žinia, iš homoseksualių santykių vaikai negali gimti, todėl atsiranda kiek kitokios problemos ir yra kiti aspektai", - kalbėjo ministras.

Partnerystė kaip bendras gyvenimas kartu neįregistravus santuokos numatyta 2001 metais įsigaliojusiame Civiliniame kodekse, tačiau realiai institutas neveikia, nes neparengtas specialus įstatymas.