Tokiomis mintimis, anot knygos, dabartinė prezidentė su prezidentu esą pasidalijo 2004 m. vasarį, kai D. Grybauskaitė jau matavosi eurokomisarės kėdę.

„Grįždamas namo, persėsdamas į lėktuvą Prahoje, susitikau su iš Dublino parskrendančia finansų ministre Dalia Grybauskaite. Ji papasakojo, kad pavyko labai geromis sąlygomis išplatinti 600 milijonų eurų vertės Lietuvos obligacijų. Kalbėjomės apie jos būsimą darbą Briuselyje ir kalba pakrypo apie tai, kad „paksogeitas“ jau daro žalą ir jos interesams. Dalia Grybauskaitė tiesiog žiauriai nusiteikusi prieš R. Paksą. „Nekrikščioniška, bet norėčiau, kad jis kuo greičiau nusprogtų“, - tiesiai šviesiai pareiškė ji“, - rašo V. Adamkus.

Tuo metu dabartinio europarlamentaro, partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderio R. Pakso apkalta buvo pačiame įkarštyje.

Pats V. Adamkus nei šio, nei kitų knygoje aprašomų epizodų komentuoti nenori. Prezidento sekretorė Rimona Matulienė DELFI informavo, kad dvi kadencijas šaliai vadovavęs politikas nusprendė kurį laiką susilaikyti nuo viešų pasisakymų šia tema.

Prezidentės D. Grybauskaitės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė DELFI teigė, kad šalies vadovė taip pat susilaiko nuo komentarų apie V. Adamkaus knygos turinį. „Prezidentė laikosi bendros tarptautinės praktikos ir nekomentuoja buvusių prezidentų nuomonių“, - kalbėjo D. Ulbinaitė.

DELFI primena, kad V. Adamkus savo knygoje atskleidžia daug lig šiol į viešumą neiškilusių šalies politinio gyvenimo detalių, esama ir nemažai užuominų apie politinę korupciją. Generalinė prokuratūra pirmadienį dėl knygos nusprendė kreiptis į Valstybės saugumo departamentą (VSD), kurio prašys išaiškinti, ar prezidentas neatskleidė valstybės paslapties. Jei VSD specialistai nutars, kad prezidento dienoraštyje galėjo būti atskleista valstybės paslaptis, V. Adamkui gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.

VSD Viešųjų ryšių skyrius DELFI informavo, kad sprendimas dėl prezidento knygos turinio kol kas nėra priimtas.

Paksai vijo Adamkus iš Turniškių?

Knygoje nemažai dėmesio tenka ir, švelniai tariant, ne itin šiltiems V. Adamkaus ir R. Pakso santykiams tuoj po prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo „tvarkiečių“ lyderis. V. Adamkus stebisi R. Pakso prezidentūroje įvesta pompastika bei pastarojo nenoro net bendrauti su kadenciją baigusiu savo pirmtaku.

Ypač išsamiai V. Adamkus aprašo, kaip R. Pakso komanda jį su žmona esą skubino kuo greičiau išsikraustyti iš prezidento rezidencijos Turniškėse. Adamkai esą stengėsi tai padaryti kuo greičiau, bet laukė, kol bus suremontuotas jų namas. Galiausiai, išsikraustant iš Turniškių, prezidentūra esą net neskyrė Adamkams nė vieno žmogaus, kuris būtų padėjęs persikraustyti.

„Šiandien pagaliau persikraustėme, nors dar ne viskas sutvarkyta. O jei papasakotume, kaip kraustėmės, mūsų draugai net nepatikėtų, - 2003 m. rugpjūčio 26 d. datuojamame dienoraščio įraše teigia V. Adamkus. - Valdžia ne tik neatsiuntė pagalbininkų, bet net nepasiteiravo, ar mums reikia kokios pagalbos. Mums privačiai padėjo keli mieli žmonės: du kiemsargiai, elektrikas, stalius ir dar pora Turniškėse dirbančių asmenų. Jie be jokios technikos, rankomis pernešė mūsų daiktus.“

Vis dėlto išsikraustymą iš Turniškių prezidentas aprašo su šiokiu tokiu palengvėjimu: „Dar daug ką reikės sutvarkyti, bet jau dabar matau, kad Almos pastangomis įsikursime jaukiai ir stilingai“.

Kiek vėliau, 2003 m. spalio 7 d., V. Adamkus buvo šokiruotas žinių apie išlaidas jo ir R. Pakso rezidencijų remontui. Esą tuometis premjeras Algirdas Brazauskas šiuos skaičius vadino pinigų švaistymu. Kadenciją baigęs prezidentas tuomet įtarė, kad skaičiai, susiję su jo rezidencijos remontu, buvo tyčia išpūsti – gal net dėl „akiplėšiškos vagystės“.

„Kalbėjomės apie ateinančių metų biudžetą, vidaus politiką, nevengėme ir Vyriausybės santykių su Prezidentūra temos. Algirdas Brazauskas buvo labai kritiškas. Net užsiminė, kad Prezidentūra švaisto pinigus Rolando Pakso, taip pat ir mano rezidencijos remontui. Pasirodo, prezidento kanceliarija skelbia, kad mūsų namo sutvarkymas atsiėjo 119 tūkstančių litų! Nesąmonė arba akiplėšiška vagystė! Net ir pridedant viršaus, niekaip neišėjo suskaičiuoti daugiau kaip 50 tūkstančių litų.

Tačiau išlaidos mūsų namui atrodo dar labai kukliai. O Rolando Pakso rezidencijai, kur mes dar neseniai kuo puikiausiai gyvenome, skiriama net 600 tūkstančių litų. Tikiuosi, ir spauda, ir teisėsaugos įstaigos susidomės tokiomis išlaidomis“, - rašo V. Adamkus.