Naujoje knygoje "Paskutinė kadencija. Prezidento dienoraščiai" V.Adamkus rašo 2007 metų sausį susipažinęs su tuometinių Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovo Povilo Malakausko ir Valstybės saugumo departamento vadovo Arvydo Pociaus pateiktu Ūkio ministerijos sekretoriaus Aniceto Ignoto veiklos tyrimo protokolu.

"Stvėriausi už galvos. Akis bado jo neskaidrūs, net aiškiai korupciniai ryšiai su “Rubicon” bendrove nuo 2003 metų. A.Ignotui esą buvo mokamas nuolatinis atlygis. STT turi duomenų, kad nuo 2003 metų birželio “Rubicon” vadovas Andrius Janukonis A.Ignotui kas mėnesį mokėjo po 10 tūkstančių litų, o tų pačių metų sausio 23 dieną neva išmokėjo net 100 tūkst. litų. Ko gero, buvo įveltas ir ūkio ministras Vytas Navickas. Daryta įtaka “Lietuvos energijos” sprendimams. Matyt, atsidėkojant, A.Ignoto dukrai Aušrai perduota bendrovės “Vėjų spektras” 300 tūkst. litų vertės akcijų. Nustatyta, kad A.Ignotas savo ir žmonos vardu atidarė sąskaitą Latvijos banke “Unibank”, į kurią pervesta pusė milijono litų", - rašo V.Adamkus.

Buvęs šalies vadovas teigia vos gavęs šią informaciją perdavęs tuometiniam ministrui pirmininkui Gediminui Kirkilui ir pareiškė, jog būtina nedelsiant reaguoti.

"Perskaitęs šį protokolą, nedelsdamas paskambinau ministrui pirmininkui Gediminui Kirkilui ir pasakiau, kad siunčiu kurjerį perduoti jam šios medžiagos. Pareiškiau, jog norėsiu juo susitikti, nes turime tučtuojau reaguoti į specialiųjų tarnybų atskleistus faktus. Be to, pranešiau premjerui girdėjęs, kad A.Ignotas mėgina kenkti mūsų susitarimams su lenkais tiesti elektros tiltą į Lenkiją”, - rašoma V.Adamkaus knygoje.

Tačiau daugiau apie A.Ignoto veiklos tyrimą ar jo rezultatus buvęs prezidentas savo dienoraščiuose nemini.

Pats A.Ignotas teigia, jog knygoje minimi faktai - prielaidos, kurias teisėsaugos institucijos ir mokesčių inspekcija yra tyrusios ir kurios, anot jo, nepasitvirtino.

"Visi šie epizodai buvo išnagrinėti teisėsaugos institucijų, ir Mokesčių inspekcija metus darė mokestinį tyrimą, ir visi šie dalykai yra netiesa. Buvo apklausos, buvo patikrinimai. Dėl "Rubicon" mokėjimo buvau prokuratūroje, jie nieko nerado, ir dėl akcijų buvo patikrinta - išaiškėjo, kad jokių akcijų nebuvo. Jei būtų buvę parašyta taip, kaip yra parašyta - tai būtų buvę suformuluoti ir kaltinimai", - pirmadienį BNS sakė A.Ignotas.

Buvęs premjeras G.Kirkilas prisiminė, kad A.Ignotas ir jo veikla tuometinėje Ūkio ministerijoje "iš tiesų buvo didžiulė problema".

"Kažkokius aš buvau davęs pavedimus, kad teisėsauga toliau tirtų, mes buvome siūlę ir ministrą informavę, kad išspręstų šitą klausimą, ir jis (A.Ignotas - BNS) buvo didžiulė problema, bet taip jos ir nepavyko išspręsti iki galo, nes žinot, kaip mūsų teisėsauga ateina, pasako, o paskui nepatvirtina", - BNS teigė G.Kirkilas.

Jis tvirtino nežinąs, kaip toliau klostėsi tyrimų eiga.

Klausiamas, ar atsižvelgiant į specialiųjų tarnybų pateiktus duomenis, bandyta nušalinti A.Ignotą nuo energetinių projektų, kol vyksta tyrimai, G.Kirkilas atsakė teigiamai: "Šiaip tai jį (A.Ignotą - BNS) stengėmės nuo visko nušalinti - ir nuo svarbių energetikos projektų, bet sunku labai tą padaryti, nes viskas vis tiek eina per ministeriją".

Be strateginių energetikos projektų, A.Ignotas kuravo ir vieną svarbiausių to meto Vyriausybės projektų - nacionalinio investuotojo į naują atominę elektrinę - bendrovės "Leo LT" kūrimą, dalyvavo derybose su privačiu investuotoju "NDX energija".

"Jis buvo darbo grupėje (derybų su "NDX energija" - BNS), pati Ūkio ministerija skirdavo, jis ten visus reikalus tvarkė, tai čia iš tiesų buvo problema. Kadangi Vyriausybė buvo mažumos ir koalicinė, nelabai ką ir galėjai padaryti", - teigė G.Kirkilas.

Iš Ūkio ministerijos A.Ignotas buvo atleistas, pasikeitus Vyriausybei po pastarųjų Seimo rinkimų - reorganizuojant Ūkio ministeriją bei kuriant naują Energetikos ministeriją.

Vėliau jis buvo įsidarbinęs Energetikos ministerijai pavaldžioje Energetikos agentūroje vyriausiuoju ekspertu, tačiau ir iš jos pasitraukė šių metu vasarį, kai jo byla buvo perduota teismui.

A.Ignotui yra pateikti įtarimai dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi - steigiant suskystintų dujų importo terminalo valdymo įmonę Gamtinių dujų terminalas, jis galėjo proteguoti verslininko Bronislovo Lubio valdytą koncerną "Achemos grupė".

Šiuo metu A.Ignotas dirba Vilniaus pedagoginiame universitete Socialinių mokslų fakulteto mokslo ir tarptautinių ryšių prodekanu. Šio fakulteto dekanas yra buvęs ūkio ministras V.Navickas.