Prezidentas Valdas Adamkus jo kandidatūrą turėtų pateikti dar šios kadencijos Seimui, tačiau ne anksčiau kaip po savaitės. Per tą laiką, kol valstybės vadovas viešės Jungtinėse Tautose, jo patarėjai turi parinkti keletą kandidatų, galinčių užimti atsistatydinusio Valentino Junoko vietą. Galutinis pasirinkimas priklausys nuo paties V.Adamkaus.

Prieštaringai vertinamą svetainę uždarys

Vakar tikėtasi, kad apie tai, kas užims nuo spalio 8 dienos atsilaisvinančias STT direktoriaus pareigas, bus kalbama Prezidento vadovaujamos ir aukščiausius šalies pareigūnus vienijančios Valstybės gynimo tarybos posėdyje. Jis truko beveik dvi valandas. Tai buvo pirmas Tarybos posėdis po to, kai Prezidentu liepos 12-ąją prisaikdintas V.Adamkus.

Tačiau po posėdžio pranešta, jog jame apie STT vadovą nekalbėta. Valstybės gynimo taryba tik apsvarstė atnaujintą Nacionalinio saugumo strategiją, kuri bus apsvarstyta Vyriausybėje ir perduota tvirtinti Seimui. Strategija atnaujinama Lietuvai tapus NATO ir Europos Sąjungos nare. Joje, be kita ko, numatoma, kad Valstybės saugumo departamentas turi stiprinti terorizmo prevenciją, stebėti ir analizuoti situaciją.

Gynimo taryba taip pat nusprendė uždaryti prieštaringai vertinamą interneto svetainę “Kavkazcentr.com”, kuri yra lietuviškoje tarnybinėje stotyje. Konstatuota, kad šioje svetainėje esanti informacija kursto tautinę ir religinę nesantaiką.

Šiomis dienomis tinklalapyje pasirodė žinių, kad už Rusijos prezidento Vladimiro Putino galvą čečėnų kovotojai žada 20 milijonų dolerių atlygį. Tai sukėlė oficialiosios Maskvos nepasitenkinimą. Ji pareikalavo, kad Lietuva imtųsi priemonių ir uždarytų svetainę.

Seimas laukia Prezidento sprendimo

Po Valstybės gynimo tarybos posėdžio jame dalyvavę Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas ir Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas liko pietauti su Prezidentu. Tačiau jie tvirtino ir pietų metu apie būsimą STT vadovą nekalbėję.

“Ačiū Dievui, tai ne mano sfera. Sprendimą turi priimti Prezidentas”, - sakė A.Brazauskas, pastaruoju metu negailėjęs kritikos STT vadovui V.Junokui, ketvirtadienį parašiusiam atsistatydinimo pareiškimą nuo spalio 8 dienos. “STT turi laikytis įstatymų. Tada nebus jokių konfliktų visuomenėje, nei reikės imtis tokių drastiškų priemonių - prašyti vadovą atsistatydinti”, - sakė premjeras.

A.Paulauskas tepasakė, kad Seimas laukia Prezidento teikiamos kandidatūros. “Tuomet ji būtų apsvarstyta ir Seimas nuspręstų - pritarti jai ar ne”, - kalbėjo Seimo Pirmininkas.

STT vadovą skiria ir atleidžia Prezidentas, tačiau tam reikalingas Seimo pritarimas.

Patarėjai parinks kelias kandidatūras

Kas taps naujuoju STT vadovu, aiškumo dar nėra. Politikai jau mini kelias kandidatūras, tačiau nė viena jų oficialiai nepatvirtinta. Tarp galimų kandidatų į šį postą minimas generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovas Algimantas Kliunka, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas, parlamentinės laikinosios tyrimo komisijos galimam teisėsaugos institucijų politikavimui tirti pirmininkas Raimondas Šukys, dabartiniai STT vadovo pavaduotojai Žimantas Pacevičius bei Vidmantas Bruzgys ir Prezidento patarėjas organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos prevencijos klausimais Kęstutis Šimkus. Tačiau visi jie tvirtina negavę jokių pasiūlymų pagalvoti apie vadovavimą STT.

“Kauno dienos” žiniomis, Prezidentas iš tiesų dar nėra apsisprendęs, kas galėtų vadovauti STT. Patarėjams pavesta parinkti kelias kandidatūras, kol V.Adamkus visą kitą savaitę viešės už Atlanto. Valstybės vadovas pageidautų, kad tai būtų visiškai naujas žmogus, nesusijęs su politika ir tiesiogiai nedirbantis teisėsaugos sistemoje. Tik toks žmogus, Prezidento nuomone, gali imtis kuo efektyvesnės STT reformos.

Be to, parenkant naują STT vadovą turi būti atsižvelgta ir į tai, kad netrukus pradės dirbti naujos kadencijos Seimas. Tiesa, leidimo paskirti naują žinybos direktorių V.Adamkus teirausis dar šios kadencijos parlamento, dirbsiančio iki lapkričio pradžios.

Kalbėjo apie nepilnamečių seksą

A.Brazauskas ir A.Paulauskas po pietų su Prezidentu žurnalistams tvirtino, kad juose kalbėtasi ir apie atgarsio visuomenėje sulaukusį vienos televizijos reportažą dėl neva Lietuvoje įteisintų nepilnamečių iki 14 metų homoseksualių santykių. Televizija LNK ketvirtadienį pranešė, kad Europos Sąjungai šiuo metu pirmininkaujanti Olandija surengė parodą, kurioje pristatomos 25 bloko valstybės. Lietuvai skirtame stende greta premjero A.Brazausko portreto rašoma, jog šalyje leista 14 metų berniukams patiems apsispręsti, ar jie nori turėti homoseksualių santykių. Pasak LNK, Vyriausybės siūlymu, Seimas pavasarį pataisė Baudžiamąjį kodeksą, kuriame esą numatyta tokia nuostata.

A.Brazauskas neslėpė vakar nuo ankstyvo ryto “pakėlęs triukšmą” ir aiškinęsis šį klausimą. “Aš nenoriu atlikti prokuroro funkcijų, bet kadangi esu įpainiotas į tą reikalą ir, kaip visuomet, lieku kaltas dėl visko, aš atsinešiau ataskaitą, kurią parašė mūsų žinybos”, - sakė Vyriausybės vadovas.

Premjeras akcentavo, kad Baudžiamasis kodeksas yra ilgų diskusijų, teisininkų, teoretikų, praktikų produktas: “Teisininkai, rašydami ataskaitą, parašė, kad Lietuvoje veikia toks Baudžiamojo kodekso straipsnis - “neša atsakomybę už tvirkinamuosius veiksmus prieš mažamečius iki 14 metų. Laikoma, kad asmuo nuo 14 metų gali duoti sutikimą lytiškai santykiauti”. Kam tai trenkė į galvą, aš atsiprašau už šitą žodį, šitokį dalyką parašyti”, - piktinosi premjeras.

“Kai aš pakėliau triukšmą, man sako: “O jūs įrodykit, kad taip negali būti”, - sakė premjeras. Jo žodžiai prajuokino ne tik žurnalistus, bet ir greta buvusį Seimo Pirmininką ir Prezidento patarėjus. “Nesmerkite Brazausko, kuris iš tikrųjų neleidžia vaikams užsiiminėti seksu iki 14 metų. Tikrai neleidžiu. Mielas jaunime, nedarykite šito”, - pridūrė premjeras, vėl sukėlęs juoko bangą.

A.Brazauskas prašė žurnalistų “pakoreguoti savo informaciją ir neklaidinti visuomenės”.

Teisininko išsilavinimą turintis A.Paulauskas, buvęs generaliniu prokuroru ir vertęsis advokato praktika, žurnalistams teigė, kad paskleista informacija apie nepilnamečius iki 14 metų tikrai buvo neteisingai interpretuota.