"Aš manau, pačiu artimiausiu metu bus imtasi reikiamų veiksmų ir uždarytos šitos stotys (čečėnų tinklalapio kavkazcenter.com - DELFI)", - žurnalistams po VGT posėdžio teigė premjeras.

Vėliausiais duomenimis, kavkazcenter.com palaikanti tarnybinė stotis gali veikti buvusio sovietmečio disidento ir politinio kalinio Viktoro Petkaus privačiame bute.

V.Petkus BNS sakė nekomentuosiąs, ar kavkazcenter.com svetainę palaikanti tarnybinė stotis tebėra jo bute, nes tai esąs jo "asmeninis reikalas", nors neneigė, kad praeityje jis buvo suteikęs prieglobstį šiam serveriui.

V.Petkus sakė, kad teisėsaugininkai neturi teisės peržengti jo buto slenksčio, neturėdami teismo sprendimo, ir apeliavo į tarptautinius teismus bei Jungtinių Tautų chartijoje numatytą kertinę tautų apsisprendimo teisę.

"Tai keliaklupsčiavimas prieš svetimą valstybę", - valdžios ketinimus nutraukti svetainės veiklą apibūdino V.Petkus.

Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovas spaudai Vytautas Makauskas BNS patvirtino, kad tarnybinės stoties veiklos nutraukimu užsiims šios tarnybos pareigūnai su prokurorais, tačiau teigė negalįs komentuoti, kada ir kokiais būdais planuojama išjungti stotį.

Penktadienį tinklalapyje paskelbtas čečėnų lauko vado Šamilio Basajevo pareiškimas, kuriame šis prisiėmė atsakomybę už daugelio žmonių aukų pareikalavusią įkaitų dramą Beslano mokykloje ir kitus rugpjūčio pabaigoje bei rugsėjo pradžioje Rusijoje įvykdytus išpuolius.

Rugsėjo 8 d. interneto svetainėje kavkazcenter.com paskelbtas čečėnų pasiūlymas sumokėti 20 milijonų dolerių tiems, kurie padės sučiupti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kuris interneto publikacijoje kaltinamas karo nusikaltimais Čečėnijoje.

Pirmadienį į Rusijos Užsienio reikalų ministeriją (URM) buvo iškviestas Lietuvos ambasadorius Maskvoje Rimantas Šidlauskas. Jis buvo griežtai įspėtas, kad Lietuva uždraustų čečėnų tinklalapio kavkazcenter.com veiklą.

Penktadienį VSD pareiškė, kad "pastaruoju metu internetiniame tinklalapyje kavkazcenter.com skelbiama informacija propaguoja tarptautinį terorizmą ir kursto nacionalinę bei religinę nesantaiką taip pažeisdama Lietuvos Respublikos įstatymus".

Valstybės saugumo departamento nuomone, "bet koks terorizmą skatinančių idėjų propagavimas yra ydingas ir darantis žalą valstybei reiškinys".

"Valstybės saugumo departamentas netoleruos terorizmo propagandos, nesvarbu, kokie būtų tokios propagandos skleidimo šaltiniai taip pat iš kur ar kas ją skleidžia", - rašoma VSD pareiškime.

VSD pranešė, kad kreipėsi į Seimą, prašydamas numatyti griežtą atsakomybę už terorizmo idėjų propagavimą ir jo kurstymą, taip pat gražinti baudžiamąją atsakomybę už karo propagandą.

VSD duomenimis, kavkazcenter.com tinklalapį administruoja ir informaciją platina UAB "Elneta", kurios byla iki šiol nėra išnagrinėta teisme.

VSD nuomone, kavkazcenter.com stoties veikla pastaruoju metu vertintina kaip provokacinė Lietuvos atžvilgiu, todėl departamentas pradėjo tyrimą dėl kokių motyvų ir paskatų yra sudaromos galimybės propaguoti terorizmą iš Lietuvos teritorijos.

VSD jau pernai mėgino nutraukti šio čečėnų rėmėjų portalo veiklą Lietuvoje, bet byla įstrigo teisme, dabar laukiančiame Konstitucinio Teismo išaiškinimo.

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas šiemet kovo 29 dieną sustabdė administracinę bylą dėl interneto svetainės kavkazcenter.com ir paprašė Konstitucinio Teismo išaiškinti, kaip taikyti teisės aktus, reguliuojančius visuomenės informavimo priemonių veiklą.

Kaip BNS penktadienį sakė Konstitucinio Teismo atstovė spaudai Ramunė Sakalauskaitė, KT nusprendė paankstinti šio kreipimosi nagrinėjimą. Planuojama, kad šios bylos bus imamasi dar šį rudenį, tačiau tiksli svarstymo data priklausys nuo kelių kitų organizacinio pobūdžio aplinkybių.

Praėjusių metų vasaros pradžioje nepriklausomi ekspertai nustatė, kad kavkazcenter.com svetainėje skelbiama informacija gali būti susijusi su terorizmo propaganda bei tautinės ir religinės nesantaikos kurstymu.

Tuomer VSD paprašė bendrovės "Elneta" vadovo Rimanto Pašio nebeteikti kavkazcenter.com interneto paslaugų.

R.Pašiui nesutikus uždaryti svetainės, VSD agentai stotį išjungė ir išsinešė iš bendrovės kaip daiktinį įrodymą, o "Elnetos" direktoriui už tautinę nesantaiką kurstančios informacijos skleidimą surašė administracinių teisės pažeidimų protokolą.

Pernai rugpjūčio pradžioje svetainė vėl atnaujino veiklą - jos tarnybinė stotis buvo įkurdinta buvusio garsaus sovietmečio disidento ir politinio kalinio Viktoro Petkaus bute.

Prieglobstį čečėnų svetainei mėgino suteikti ir parlamentaras Petras Gražulis. Jis nesėkmingai mėgino įrengti tarnybinę stotį savo bute Seimo viešbutyje ir apkaltino specialiąsias tarnybas nukirtus telefono kabelį. Pareigūnai tai griežtai paneigė.

Seimo kanceliarija yra viešai įspėjusi, jog be jos sutikimo Seimo viešbutyje negali būti įrengta jokia tarnybinė stotis.

1999 metais įsteigta agentūra "Kavkazcenter" informuoja apie įvykius Rusijoje, Čečėnijos Respublikoje Ičkerijoje ir musulmonų šalyse, be to, skelbia radikalių čečėnų kovotojų poziciją.

Rusijos pareigūnai ir anksčiau yra pareiškę Lietuvai nepasitenkinimą dėl čečėnų svetainę aptarnaujančios tarnybinės stoties patalpinimo Vilniuje ir reikalavo, kad čečėnų svetainės veikla būtų nutraukta.