Trečiadienį Valdovų rūmai sulaukė svečių – čia išvažiuojamąjį posėdį surengė Seimo Audito komitetas. Komitetui pavesta kontroliuoti 2011-iems metams Valdovų rūmams skirtų 16 mln. Lt panaudojimą. Komitetas rūmų statytojų pareikalavo pateikti detalias sąmatas su konkrečiais reikalingais darbais ir jų kainomis.

„Dar turėsime konkretų aptarimą dėl kiekvieno darbo, tačiau esu įsitikinusi, kad priimti sprendimus reikia – blogiausias variantas bus tas, kad jei nebus pabaigti Valdovų rūmai pirmininkavimui, tai valstybei reikės nuomoti sales. Tada bus dvigubos ir ganėtinai didelės išlaidos“, - trečiadienį žurnalistams sakė L. Graužinienė.

Valdovų rūmai
Pirmininkavimo ES metu Valdovų rūmuose numatoma organizuoti dalį renginių.

Pasak L. Graužinienės, reikia susitelkti ir minimaliomis sąlygomis pasiekti maksimalų rezultatą.

Šįmet darbai Valdovų rūmuose nevyko, tad skirti milijonai nepanaudoti. Darbai sustabdyti Viešųjų pirkimų tarnybai nustačius pažeidimų ir pareikalavus nutraukti sutartį su generalinius rangovu - Panevėžio statybos trestu (PST). Apie 8 mln. litų iš skirtų 16 mln. Lt buvo perskirstyta kitoms kultūros įstaigoms.

„Jei Kultūros ministerija buvo kitiems objektams perskirsčiusi, manau, jie grąžins kitais metais. Priklausomai kiek bus padaryta darbų, atitinkamai bus skiriamas ir finansavimas“, - kalbėjo L. Graužinienė. Komitetas tvirtina šįsyk atsakingai žiūrėsiantis, kad kiekvienas litas būtų išleistas tinkamai.

Kitąmet nori 20 mln.

Kitų metų biudžete Valdovų rūmams numatyta skirti 16 mln. litų. Iš viso pirmajai Valdovų rūmų daliai užbaigti reikia 32 milijonų.

Projekto vadovas Ričardas Bitovtas sakė manantis, kad liūto dalis šių pinigų – apie 20 milijonų – turėtų būti skiriama kitiems metams. „Tada būtų padaryti pagrindiniai darbai ir 2013 metais liktų baigiamieji darbai – įrangos sukabinimas, suderinimas, apdailos paskutiniai darbai“, - teigė R. Bitovtas.

Pasak R. Bitovto, jei dalis pinigų būtų skirta dar šįmet, rangovai dar spėtų šį tą nuveikti iki metų pabaigos. Darbus atliktų generalinis rangovas PST.

Kiek konkrečiai lėšų skirti Valdovų rūmams, spręs Vyriausybė ir Seimas.

DELFI primena, kad Valdovų rūmų projekto darbų kaina išaugo nuo 114 mln. Lt iki daugiau kaip 367 mln. Lt. Generalinė prokuratūra yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės svetimo turto iššvaistymo ir piktnaudžiavimo atstatant Valdovų rūmus.

Mokesčių mokėtojams Valdovų rūmų statyba jau kainavo 230 mln. Lt. Numatoma, kad galutinė statybų kaina sieks 367 mln. Lt. Kad būtų atidaryta pirmoji rūmų dalis, dar stinga 32 mln. Lt. Skaičiuojama, kad galutinai baigti šį projektą reikėtų dar apie 110 mln. litų.