Prezidentas teigė siekiantis, kad į Seimą pakliūtų sąžiningi, nepriekaištingos reputacijos, patyrę, aiškias vertybes išpažįstantys ir konkrečias idėjas bei realų jų įgyvendinimą siūlantys žmonės.

Prezidentas teigia neremsiantis nė vienos konkrečios partijos, koalicijos ar kandidato, nes nepriklauso jokiai politinei partijai ir tarnauja visiems Lietuvos žmonėms.

"Tačiau turiu savo vertybines pažiūras ir aiškią valstybės viziją, kurią stengiuosi išdėstyti Lietuvos rinkėjams", - sakė V.Adamkus.

Kad sumažėtų populizmo per rinkimų kampaniją prezidentas nori, kad rinkėjai būtų kuo geriau informuoti apie politinių partijų programų nuostatas.

"Galvodamas apie būsimos Vyriausybės formavimą, įdėmiai seksiu rinkimų batalijas. Politines partijas vertinsiu pagal tai, kaip aiškiai ir konkrečiai kiekviena partija dėstys, ką žada nuveikti valdžioje ir kaip realybėje ji įgyvendintų savo pažadus", - teigė V.Adamkus.

Prezidentas taip pat žada raginti Lietuvos šviesuomenę ir visuomenines organizacijas tapti aktyviais ir kritiškais rinkimų kampanijos stebėtojais ir vertintojais, taip pat šalies jaunimą aktyviai dalyvauti rinkimuose.

"Tikiu, kad pilietinės visuomenės ugdymas - vienas pagrindinių dalykų, garantuojančių tolesnę demokratijos plėtrą, valstybės ateitį", - sakė V.Adamkus.

Neseniai atlikta apklausa parodė, kad prezidento V.Adamkaus nuomonė bus vienas įtakingiausių veiksnių, Lietuvos gyventojams pasirenkant, už kurių partijų sąrašus balsuoti per Seimo rinkimus spalio 10 dieną. Anot "Vilmorus" tyrimo, net 27,3 proc. respondentų yra svarbi V.Adamkaus nuomonė.

Susitikime Prezidentūroje dalyvavo Pilietinės visuomenės instituto, Pilietinių iniciatyvų centro, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto, Demokratinės politikos instituto, Atviros Lietuvos fondo, Lietuvos laisvosios rinkos instituto, "Transperancy International" Lietuvos skyriaus, Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos, Lietuvos studentų sąjungos, Lietuvos studentų atstovybių sąjungos, Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos vadovai ir atstovai.

Pilietinės visuomenės, Lietuvos laisvosios rinkos bei Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutai prezidentui pristatė savo projektą "Piliečių pasirinkimas 2004", kuriuo bus skatinami rinkimų kampanijos vieši debatai, aktyvus piliečių dalyvavimas.

Pilietinės visuomenės instituto direktoriaus Dariaus Kuolio teigimu, visuomenininkai ketina analizuoti partijų programas, partijų sąrašus, o spalio 4 dieną pateikti visuomenei tyrimo rezultatus.

D.Kuolio teigimu prezidentui rūpi kaip aktyvūs bus Lietuvos piliečiai per šiuos rinkimus ir ragino pilietines organizacijas būti labai aktyvias. Organizacijų atstovai ragino prezidentą pasinaudoti savo autoritetu keliaujant po Lietuvą, bendrauti su jaunais žmonėmis, kurie šiuo metu yra politiškai pasyviausi.

Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LIJOT) vadovas Miroslavas Monkevičius paminėjo projektą "Man ne dzin", kuriuo bus siekiama paskatinti jaunus žmones dalyvauti rinkimuose, padėti atrasti save politinių vertybių koordinačių sistemoje, kas padėtų jiems apsispręsti Seimo rinkimuose.

LIJOT taip pat tęs politinių partijų programų monitoringą jaunimo nuostatų atžvilgiu, o naujosios Seimo kadencijos metu vertins, kaip politinės partijos įgyvendins savo duotus pažadus.

Naujiesiems parlamentarams LIJOT žada išleisti leidinuką apie esamas jaunimo problemas ir galimus jų sprendimų būdus.

Prezidento patarėjas Darius Gudelis BNS yra sakęs, kad savo poziciją dėl spalio 10 dieną vyksiančių parlamento rinkimų prezidentas ketina išdėstyti grįžęs iš vizito Niujorke, kur lankysis kitą savaitę.