Tarp galimų kandidatų į STT vadovo postą neoficialiai minimi generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis bei Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas liberalcentristas Raimondas Šukys. Tačiau jie abu paneigė tokias žinias, rašo šalies dienraščiai.

"Lietuvos žinių" šaltinių teigimu, greičiausiai šios pareigos gali būti pasiūlytos dabartiniam Junoko pavaduotojui, STT korupcijos prevencijos valdybos viršininkui Kęstučiui Zaborskui arba generaliniam policijos komisarui Vytautui Grigaravičiui.

Jeigu iki spalio 8 dienos nuolatinis STT vadovas nebus paskirtas, institucijai laikinai vadovaus STT generalinio direktoriaus pirmasis pavaduotojas Žimantas Pacevičius, kuris taip pat laikomas vienu iš kandidatų užimti šį postą nuolat.

Tai yra pirmasis VGT posėdis V.Adamkui liepos viduryje pradėjus eiti prezidento pareigas. Kaip BNS sakė prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Rytis Muraška, posėdyje bus svarstoma Nacionalinė saugumo strategija, kuri atnaujinama Lietuvai prisijungus prie NATO.

Prezidento vadovaujamos VGT nuolatiniai nariai yra premjeras Algirdas Brazauskas, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius ir kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus.

Posėdyje penktadienį L.Linkevičius nedalyvaus, nes yra išvykęs į neformalų ES gynybos ministrų susitikimą Nyderlanduose.

Į posėdį taip pat kviečiami Seimo Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas, VSD generalinis direktorius Arvydas Pocius, vidaus reikalų ministras Virgilijus Bulovas.

Prezidento vadovaujama VGT svarsto ir koordinuoja svarbiausius valstybės gynybos klausimus.

VGT nutarimai klausimais, kurie pagal Konstituciją ir įstatymus priklauso prezidento, Seimo ar Vyriausybės kompetencijai, yra rekomendaciniai.

Pastarąjį kartą VGT posėdžiavo prezidento pareigas laikinai ėjus A.Paulauskui. Birželio pabaigoje skubus VGT posėdis buvo sušauktas siekiant aptarti Specialiųjų tyrimų tarnybos ir prokuratūros veiksmus, susijusius su dokumentų poėmiais keturių pagrindinių valdančiųjų ir opozicinių partijų būstinėse prieš pat antrąjį prezidento rinkimų turą.