V.Adamkus su STT vadovu kalbėjosi apie jo asmeninę atsakomybę tiriant rezonansines bylas bei organizuojant tarnybos darbą. Prezidentas klausė STT vadovo, ar susiklosčiusiomis sąlygomis V.Junokas mato galimybę toliau eiti savo pareigas.

V.Junokas Lietuvos televizijos Naujienų tarnybai pripažino, kad STT yra padariusi tam tikrų klaidų, tačiau jis neketina trauktis bent tol, kol teismai įvertins pradėtas bylas. Vakar STT vadovas Prezidentūroje laikėsi išdidžiai ir netgi pagrasino artimiausiu metu viešai paskelbsiąs naujų žinių apie aukščiausių šalies pareigūnų korupciją, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Šaltinių duomenimis, naujuoju STT vadovu gali tapti dabartinis generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, pats kol kas neigiantis tokias naujienas.

STT vadovą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas. Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas trečiadienį žurnalistams nekomentavo prezidento pasiūlymo V.Junokui.

"Seimo pirmininkas nori gauti daugiau informacijos", - BNS sakė A.Paulausko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas.

STT veiklą kuruojančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas BNS teigė manąs, jog V.Junokas "turėtų rimtai pasvarstyti prezidento pasiūlymą", bet jis atsisakė vertinti STT vadovo veiklą.

Politikų ir STT santykiai jau keletą mėnesių yra įtempti, visuomenėje stiprėjant susirūpinimui, ar kai kurie teisėsaugininkai, artėjant rinkimams, nemėgina daryti įtakos politiniams procesams šalyje.

Tarp pastaruoju metu STT tirtų bylų daug visuomenės dėmesio sulaukė tyrimas dėl sostinės mero rinkimų peripetijų bei galimos politikų korupcijos.

Vilniaus mero Artūro Zuoko ir trijų su įmonių grupe "Rubicon group" susijusių asmenų baudžiamoji byla dėl galimo spaudimo per praėjusių metų balandį vykusius sostinės mero rinkimus jau perduota teismui.

Generalinė prokuratūra nutarė savo žinion perimti bylą dėl įmonių grupės "Rubicon group" finansinės veiklos. Tai numatoma padaryti iki rugsėjo 16 dienos.

Šis tyrimas yra atskirtas nuo kitos bylos, kurioje "Rubicon gruop" vadovas Andrius Janukonis įtariamas papirkinėjęs Seimo narius.

Teisėsaugininkai įtaria, kad A.Janukonis galėjo duoti kyšius parlamentarams už jų įtaką priimant įvairius, su šilumos ūkiu susijusius teisės aktus. Šioje byloje įtarimai kyšių ėmimu pareikšti trims buvusiems parlamentarams - Vyteniui Andriukaičiui, Arvydui Vidžiūnui ir Vytautui Kvietkauskui.

Remdamiesi 2001-2004 metais surinktais operatyviniais duomenimis, prokurorai įtaria, kad A.Vidžiūnas, V.Kvietkauskas ir V.Andriukaitis, būdami Seimo nariais, galėjo imti kyšius nuo 25 iki 95 tūkst. litų.

Šią savaitę visuomenės dėmesio centre atsidūrė dar vienas tyrimas - pirmadienį buvo pranešta, kad į apklausą STT kviečiamas parlamentaras Raimondas Šukys, vadovaujantis Seimo laikinajai komisijai, kuri tiria galimą teisėsaugos pareigūnų piktnaudžiavimą vykdant operatyvinę veiklą bei politikavimą.

STT susidomėjo, kodėl jis 2003 metų pradžioje įsigijo iš žiniasklaidos tyrimus ir reklamos monitoringą atliekančios bendrovės "TNS Gallup" atliktą Rolando Pakso prezidento rinkimų kampanijos reklamos monitoringą.