Klaipėdos ir Neringos paplūdimiuose mikrobinė vandens tarša neviršijo leistinų normų, o Palangoje vandens mikrobinis užterštumas leistiną normą viršijo nuo trijų iki aštuoniolikos kartų.

Paplūdimyje ties Rąžės upės žiotimis vanduo užterštas dešimt sykių labiau nei leidžia normos. Pačioje Rąžėje ties siurbline jos vandens mikrobinis užterštumas 18 kartų viršija leistiną normą.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Palangos filialo bendrosios higienos gydytojo Rolando Martinkaus žodžiais, vandenų užterštumas rugsėjo pirmomis dienomis prasidėjo dėl Rąžės upės vagoje atliekamų jos valymo darbų. Tada buvo išjudintas upės dugno dumblas ir į paviršių išplūdo jame tūnojusios žarnyninės ląstelės. Užsikrėtusį šiais mikrobais žmogų pykina, skauda galvą, pakyla kūno temperatūra, atsiranda silpnumas.

R.Martinkaus teigimu, iš karto po mikrobinės taršos nustatymo Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Palangos filialas perspėjo savivaldybę apie nustatytą paplūdimių mikrobinę vandens taršą. Tačiau, gydytojo liudijimu, į perspėjimo signalą buvo sureaguota tik po trečiojo. Mediko teigimu, tik pirmadienį paplūdimyje ties Rąžės upės žiotimis buvo pastatytas poilsiautojus perspėjantis užrašas. Likusiose paplūdimio vietose nuo Botanikos parko iki Šventosios, kur vanduo irgi užterštas, įspėjantys apie taršą užrašai nebuvo pastatyti.

Palangos vicemeras Salvijus Jodka vakar pareiškė, jog savivaldybė į higienistų signalą sureagavo nedelsdama. Jis sakė, jog gydytojo higienisto R.Martinkaus teiginys, kad miesto valdžia į gautą signalą tesureagavo tik iš trečio karto, jam yra nesuprantamas. Pasak S.Jodkos, gal higienistai kam nors iš valdininkų ir buvo žodžiu perdavę žinią apie vandenų užterštumą, bet oficialus raštiškas pranešimas tebuvo gautas vienas ir į jį operatyviai sureaguota.

Bendrovės “Palangos komunalinis ūkis” direktorius Steponas Dokšus tvirtino, jog perspėjantis užrašas ties Rąžės žiotimis buvo pastatytas ne pirmadienį, kaip teigė R.Martinkus, o penktadienį. Kad reikėtų pastatyti daugiau ženklų, užsakymo negauta.

Pirmadienį Visuomenės sveikatos centras atliko papildomus vandens poėmius. Jų tyrimo rezultatai paaiškės po trečiadienio. Specialistai teigia, kad užterštas jūros vanduo uostamiesčio paplūdimių nepasieks.