Kaip pranešė Rusijos naujienų agentūra "Interfax", pirmadienį Rusijos URM išsikvietė Lietuvos ambasadorių Rusijoje Rimantą Šidlauską ir "griežta forma iškėlė klausimą dėl čečėnų teroristų interneto svetainės kavkazcenter.com veiklos nutraukimo Lietuvoje".

Anot cituojamo Rusijos URM pranešimo, "neveiklumas, jeigu svetainė ir toliau egzistuos Lietuvos tarnybinėje stotyje, bus vertinamas kaip akivaizdžiai nedraugiškas Lietuvos valdžios žingsnis, turintis neigiamos įtakos dvišaliams santykiams".

Praėjusią savaitę Valstybės saugumo departamentas (VSD) paprašė Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos įvertinti, ar iš Lietuvos palaikomoje Čečėnijos laisvės rėmėjų interneto svetainėje paskelbtame straipsnyje nėra propaguojamos terorizmo idėjos bei skatinama tautinė neapykanta.

Rugsėjo 8 d. interneto svetainėje kavkazcenter.com paskelbtas čečėnų nepriklausomybininkų pasiūlymas sumokėti 20 milijonų dolerių tiems, kurie padės sučiupti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kuris interneto publikacijoje kaltinamas karo nusikaltimais Čečėnijoje.

Anot VSD pareiškimo, minėtoji interneto svetainėje paskelbta informacija, "tarptautinio terorizmo propagandos požiūriu vertintina nevienareikšmiškai".

"Tam tikrą susirūpinimą kelia tai, jog tokio pobūdžio publikacija viešai transliuojama iš Lietuvoje įsikūrusios tarnybinės stoties (transliuotojas UAB "Elneta"). Be to, ši publikacija sukėlė platų visuomenės informavimo priemonių susidomėjimą", - rašo VSD.

"Pastarieji įvykiai pasaulyje rodo, jog tarptautinio terorizmo problemos tampa vis aštresnės, todėl net ir netiesioginės užuominos, skatinančios terorizmo idėjas, verčia reaguoti į tokio turinio publikacijas", - rašoma VSD pareiškime.

Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija VSD kreipimąsi ketina svarstyti per artimiausias dvi savaites.

VSD jau pernai mėgino nutraukti šio čečėnų rėmėjų portalo veiklą Lietuvoje, bet byla įstrigo teisme, dabar laukiančiame Konstitucinio Teismo išaiškinimo.

Čečėnų kovotojai savo pareiškimą išplatino kitą dieną po to, kai Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FST) paskelbė paskirsianti 300 milijonų rublių (10 milijonų dolerių) premiją tiems, kurie padės sučiupti vieną žinomiausių čečėnų karo vadų, buvusį prezidentą Aslaną Maschadovą ir žiauriais teroro aktais pagarsėjusį lauko karo vadą Šamilį Basajevą.

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas šiemet kovo 29 dieną sustabdė administracinę bylą dėl interneto svetainės kavkazcenter.com ir paprašė Konstitucinio Teismo išaiškinti, kaip taikyti teisės aktus, reguliuojančius visuomenės informavimo priemonių veiklą.

Praėjusių metų vasaros pradžioje nepriklausomi ekspertai nustatė, kad kavkazcenter.com svetainėje skelbiama informacija gali būti susijusi su terorizmo propaganda bei tautinės ir religinės nesantaikos kurstymu.

Tuomer VSD paprašė bendrovės "Elneta" vadovo Rimanto Pašio nebeteikti kavkazcenter.com interneto paslaugų.

R.Pašiui nesutikus uždaryti svetainės, VSD agentai stotį išjungė ir išsinešė iš bendrovės kaip daiktinį įrodymą, o "Elnetos" direktoriui už tautinę nesantaiką kurstančios informacijos skleidimą surašė administracinių teisės pažeidimų protokolą.

Pernai rugpjūčio pradžioje svetainė vėl atnaujino veiklą - jos tarnybinė stotis buvo įkurdinta buvusio garsaus sovietmečio disidento ir politinio kalinio Viktoro Petkaus bute, kur, paskutinėmis žiniomis, ir tebėra.

Manoma, kad byla savo eilės Konstituciniame Teisme sulauks ne anksčiau kaip kitais metais.

Prieglobstį čečėnų svetainei mėgino suteikti ir parlamentaras Petras Gražulis. Jis nesėkmingai mėgino įrengti tarnybinę stotį savo bute Seimo viešbutyje ir apkaltino specialiąsias tarnybas nukirtus telefono kabelį. Pareigūnai tai griežtai paneigė.

Seimo kanceliarija yra viešai įspėjusi, jog be jos sutikimo Seimo viešbutyje negali būti įrengta jokia tarnybinė stotis.

1999 metais įsteigta agentūra "Kavkazcenter" informuoja apie įvykius Rusijoje, Čečėnijos Respublikoje Ičkerijoje ir musulmonų šalyse, be to, skelbia už nepriklausomybę nuo Rusijos kovojančių radikalių čečėnų kovotojų poziciją.

Rusijos pareigūnai ir anksčiau yra pareiškę Lietuvai nepasitenkinimą dėl čečėnų svetainę aptarnaujančios tarnybinės stoties patalpinimo Vilniuje ir reikalavo, kad nepriklausomybės siekiančių čečėnų svetainės veikla būtų nutraukta.