„Kam tiek daug pagimdei?“

Šeima pasmerkta badui todėl, kad į alkoholį įjunkęs šeimos galva buvo išmestas iš Darbo biržos.

„Nors jau pusmetį vyksta skyrybų procesas, tačiau dėl tokio vyro elgesio mes visi nukentėjome. Mums atimtos visos socialinės išmokos. Kaip teks išmaitinti vaikus, aš nežinau“, – guodėsi 43-ejų klaipėdietė Virginija R.

Visą gyvenimą sutuoktinio išgėrinėjimus kentusi klaipėdietė dar pavasarį kreipėsi į teismą dėl santuokos nutraukimo.

„Lietuvoje geriantys ir trano gyvenimą pasirinkę vyrai yra nepajudinami, o ant savo pečių šeimą tempiančios moterys sulaukia ne pagalbos, o pašaipų. Viena Socialinio skyriaus darbuotoja yra man pareiškusi: apie ką galvojai tekėdama už tokio vyro ir kam šitiek vaikų tokiam pagimdei?“ – prisiminė moteris.

Dirbti trukdo bronchitas

Skurdžiai gyvenanti šeima glaudžiasi socialiniame būste.

„Pagal įstatymą jei vienas šeimos narių padarė šiurkštų pažeidimą, visos išmokos nubraukiamos. Iš Darbo biržos gavęs pasiūlymą dirbti kiemsargiu, mano vyras pareiškė, esą negali dirbti lauke, neva jam – bronchitas. Aš jį perspėjau, kad tai atsilieps mums visiems, tačiau jam buvo nusispjauti“, – kalbėjo klaipėdietė.

Apsilankiusi Klaipėdos socialinės paramos skyriuje moteris išgirdo paaiškinimą, kad kol teismas jų neištuokė, ji su sutuoktiniu yra šeima.

„Kiekvienas šeimos narys gaudavome po 315 litų per mėnesį socialinės pašalpos. Po vyro padaryto pažeidimo panaikinus išmokas, šeimai iš viso telieka 312 litų vadinamųjų vaiko pinigų“, – kalbėjo Virginija R.

Įpareigojo nerodyti pykčio

Tvarkinga ir šeima besirūpinanti motina aiškino, kad nėra būdų iškeldinti sutuoktinio per prievartą.

„Jis nesmurtauja, tik geria. Esu kvietusi policiją į namus, kai girtaudavo, tačiau pareigūnai labiau šaipėsi iš manęs, kad nervinuosi, jog vyras namuose geria“, – tikino motina.

Klaipėdietė įsitikino: moteriai Lietuvoje nėra prasmės kam nors skųstis, jog vyras girtauja.

„Kol šeimoje neįvyko ko nors baisaus, tol niekam nerūpi, kas vyksta už uždarų durų“, – tvirtino Virginija.

Pamėginus sutramdyti į alkoholį įjunkusį savo vyrą, sankcijų sulaukė pati motina.

„Mane nuvežė į nepilnamečių inspekciją, kad pasirašyčiau dokumentus, jog prie vaikų negalima triukšmauti ir rodyti pykčio, nes vaikai turi augti sveikoje aplinkoje. Su juo niekas net ir nekalbėjo“, – nuoskaudą liejo daugiavaikė motina.

Prasidėjus skyrybų procesui, moteris iš vaikų išgirdo, kad jie nestos nei į motinos, nei į tėvo pusę.

„Vaikams, kad ir koks būtų, jis yra tėvas. Nors jis tebuvo dar vienas vaikas šeimoje. Išmesti jo už durų aš negaliu, numirs prie šiukšlių konteinerio. O mes gyvename čia ir dabar. Yra maži vaikai, kurie dėl tėvo aplaidumo pasmerkiami badui“, – sakė Virginija.

Nenori jaustis auka

Moteris prisipažino, kad ji nenori klijuotis aukos etiketės.

„Vaikai tiesiog gimė. Jie augo. Su jais augau ir aš. Nesu auka, tiesiog privalau juos išmaitinti, išleisti į mokslus“, – kalbėjo Virginija.

Šią vasarą klaipėdietė pagal skelbimą buvo susiradusi virėjos darbą, tačiau atėjus rudeniui buvo atleista.

„Iš pradžių buvau įdarbinta su pažadu, kad išdirbusi bandomąjį laikotarpį galėsiu dirbti ir toliau. Tačiau atėjus rudeniui, darbdavys pasakė, kad mažinami etatai, ir pasiūlė išeiti savo noru“, – pasakojo moteris.

Daugiavaikė motina mėgino aiškinti, kad buvo žadėtas ilgalaikis darbas, tačiau išgirdo patikinimą, kad jei neišeis geruoju, atras, kaip ja atsikratyti piktuoju.

„Aš Darbo biržoje pašalpos negaunu, nes per trejus metus neturiu sukaupusi 18 mėnesių darbo stažo. Iki tol auginau vaikus. Į biržą stojau mokytis, baigiau virėjų kursus ir vėl ieškau darbo“, – guodėsi Virginija.

Moteris tikino, jei gautų darbą, ji visus vaikus turėtų išlaikyti tik iš savo atlyginimo.

„Dar prieš pusmetį iš vyro buvo priteisti alimentai vaikams išlaikyti, tačiau kas iš to? Jis nemokėjo ir niekada nemokės“, – kalbėjo klaipėdietė.

Bijo prarasti būstą

Daugiavaikė motina aiškino, kad savivaldybėje pabandžiusi išdėstyti savo bėdą, išgirdo atsakymą, kad socialinėms išmokoms savivaldybė neturi pinigų.

„Nuo lapkričio liksiu be pajamų. Suprantu, kad tokie štai įstatymai, tačiau ar galima palikti žmones mirti badu? Tokių kaip aš yra daug, tokios pat moterėlės su savo vaikais lieka vienos“, – kalbėjo klaipėdietė.

Virginija baiminosi, kad neįstengdama susimokėti už būstą šeima gali jo netekti.

„Užsirašiau pas merą į priėmimą, nebežinau, kur kreiptis, kur prašyti pagalbos?“ – tikino neviltyje skendinti moteris.

Gina Vilimaitienė, Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus Socialinių išmokų poskyrio vedėja

Šiai šeimai yra palikta išmoka vaikui. Mokyklinio amžiaus vaikams skirtas nemokamas maitinimas – ir pusryčiai, ir pietūs. Kalbant apie socialinę piniginę paramą, taip nustatyta, kad ši parama skiriama šeimai. Šeima yra laikoma tol šeima, kol nėra dokumentų, kad tai jau nebe šeima. Kol kas mes negalime „išimti“ vyro ar moters ir paramą skaičiuoti tik likusiems šeimos nariams. Todėl ir yra tokia situacija.

Problemą galima būtų spręsti taip: reikėtų kreiptis į teismą, jog šis patvirtintų, kad sutuoktiniai, kol vyksta teismo procesas, gyvena skyriumi. Tai galėtų būti dokumentas, kuris leistų skirti paramą. Moteris tikriausiai turi teisę į nemokamą antrinę teisinę pagalbą, motinai vertėtų pasikonsultuoti.

Spalį parama jau kartą buvo skirta išimties tvarka. Taip pat moteris galėtų kreiptis dėl paramos maisto produktais. Ta šeima visuomet buvo remiama, tačiau šiandien situacija štai tokia.

Nuo kitų metų Seimas gali patvirtinti įstatymo pataisas, kurios leis pretenduoti į paramą vos tik užsiregistravus Darbo biržoje. Pašalpos nebereikės laukti šešis mėnesius. Tačiau kuo ilgiau bus Darbo biržoje, tuo labiau išmokos dydis mažės, kad bedarbiai nebūtų skatinami būti išmokų gavėjais. Antra naujovė ta, jog pašalpa bus apskaičiuojama pagal šeimos narių skaičių.