Paklaustas, kodėl delsiama skelbti programą, A. Kubilius tvirtino, kad ji iki šiol buvo redaguojama ir net per rinkimų kampaniją bus keičiama, nes norima ją turėti "gyvą".

"Manome, kad programa ir toliau bus svarstoma. Mūsų noras - turėti ją "gyvą". Dar gali būti pakitimų. Noriu, kad vyktų diskusijos, ir kad tai būtų "gyvas" dokumentas. Ji bus kitokia nei socialdemokratų programa, primenanti statistinių tendencijų sąrašą", - teigė konservatorių lyderis.

Algirdo Brazausko ir Artūro Paulausko koalicija "Už darbą Lietuvai" šią savaitę jau pristatė savo rinkimų programą. Kairiųjų tvirtinimu, išskirtinis jos bruožas - tai, kad ji parengta kaip išankstinė Vyriausybės programa ir yra paremta konkrečiais skaičiavimais.

Artūro Zuoko vadovaujama Liberalų ir centro sąjunga savo rinkimų programos pristatymui penktadienį pasirinko Gedimino pilies kalną Vilniuje, o norintiems artimiau susipažinti su programa siūlė kilti į kalną funikulieriumi.

Rinkimų programų iki šiol nepristatė populistine dažnai vadinama Darbo partija ir Kazimiros Prunskienės į Seimą vedama "Visuomenės lyderių koalicija". Pastarosios kandidatų į Seimą sąrašo pirmuosiuose dešimtukuose apie pusę vietų teko K. Prunskienės vadovaujamai Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungai (VNDS).

Kaip Eltai tvirtino VNDS valdybos pirmininkas Kazys Sivickis, jo partija yra parengusi net du - trumpesnį ir išsamesnį - rinkimų programos variantus, tačiau paskelbs juos tik kitą savaitę.

"Programą turime, bet buvo likę redakcinio pobūdžio klausimų. Norėjome, kad ją pasižiūrėtų lituanistai, kad ji būtų gražiau lietuvių kalba parašyta", - aiškino K. Savickis.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį skelbs kandidatų į parlamentarus sąrašus. Iš viso spalio 10 dieną dėl Seimo narių mandatų varžysis 20 iš 36 Teisingumo ministerijoje įregistruotų politinių partijų.

17 partijų panoro kelti kandidatus daugiamandatėje ir vienmandatėse apygardose. Kadangi rinkimuose dalyvaus dvi koalicijos, rinkėjams bus pateikta tik 15 kandidatų sąrašų. Dar trys partijos - "Jaunosios Lietuvos" ir Naujųjų tautininkų sąjunga, Lietuvos lenkų liaudies partija bei Lietuvos rusų sąjunga - savo atstovus kels tik vienmandatėse apygardose.

Iš viso daugiamandatėje apygardoje kandidatuoja 1193 asmenys, vienmandatėse apygardose - 607 kandidatai. Save kandidatais išsikėlė 50 žmonių.

Šiemet Seimo rinkimai daugumoje vienmandačių apygardų turėtų vykti dviem turais. Vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktu bus laikomas tas kandidatas, kuris gaus daugiau kaip pusę dalyvavusių rinkėjų balsų, jei per pirmąjį turą balsuos ne mažiau kaip 40 proc. visų rinkimų apygardoje registruotų rinkėjų.

Jei savo valią pareikš mažiau nei 40 proc. rinkėjų, išrinktu bus laikomas tas kandidatas, kuris gaus daugiausia, bet ne mažiau kaip 1/5 visų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų balsų. Priešingu atveju bus rengiamas pakartotinis balsavimas, kuriame išrinktu bus laikomas kandidatas, gavęs daugiau balsų, neatsižvelgiant į rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų skaičių.

Antrasis rinkimų ratas vienmandatėse apygardose vyks praėjus dviem savaitėms po pirmojo, t. y. spalio 24 dieną.

Seimas renkamas pagal mišrią rinkimų sistemą: 71 parlamentaras renkamas vienmandatėse apygardose, 70 - pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje. Manoma, kad antro balsavimo rato prireiks 50-60 apygardų.