Pasak ministro pirmininko, judėjimo prieš Kazokiškių sąvartyną iniciatorius Danas Dambrauskas yra buvęs dabartinio Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko bendražygis ir reikalauja, kad šiukšlės būtų deginamos Vilniuje, kur buvusi "Rubicon group" nori statyti šiukšlių deginimo gamyklą.

"Aš tik galiu pasakyti pavyzdį, kurį labai nesunku yra pamatyti internete, pasklaidžius puslapius, pavyzdžiui kas yra ir kam atstovauja visose televizijos laidose - dabar matomas jaunas, energingas žmogus D.Dambrauskas, subūręs judėjimą prieš Kazokiškių sąvartyną", - ketvirtadienį Žinių radijui sakė premjeras.

"Pavarčius internetą labai nesunku atrasti tą faktą, kad jis 2007 metais, kai A.Zuokas buvo liberalcentristų vadovas, buvo Jaunųjų liberalcentristų vadovas ir bandė būti išrinktas su A.Zuoko sąrašu 2008 metais į Seimą. Dabar, paskutiniuose savivaldos rinkimuose dalyvauja jau su jaunalietuviais, organizuoja piketus prieš Kazokiškes ir vienas iš pagrindinių reikalavimų yra būtina šiukšles deginti Vilniuje, garsiojoje "Rubicono" planuojamoje šiukšlių deginimo elektrinėje. Ar nėra tokie sutapimai šiek tiek keistoki?", - kalbėjo A.Kubilius.

Jis teigė negalintis vertinti trečiadienio policijos pareigūnų veiksmų, kuomet prie Kazokiškių vykusios protesto akcijos metu buvo sulaikyti žmonės, esą tai parodys vidaus tyrimas policijoje.

Pasak A.Kubiliaus, reikia tartis su vietine bendruomene, tačiau tai yra sudėtinga įsijungus "stiprioms ir galingoms jėgoms".

"Turime ieškoti sutarimo ir matyti, kad negali būti pasinaudota vietos žmonių nepasitenkinimu kokiems nors kitiems, nelabai skaidriems tikslams. Kaip sakiau, tai labai aiškiai matosi, kad į kovą prieš Kazokiškių sąvartyną tariamai kartu su bendruomene įsijungia stiprios ir galingos jėgos, kurios seniai siekia Vilniuje statyti šiukšlių deginimo įmonę kartu su elektrine, prieš ką kovoja iš kitos pusės Vilniaus bendruomenės", - kalbėjo premjeras.

Antradienį Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (RAAD) išdavė leidimą Kazokiškių sąvartynui.

Kazokiškių bendruomenės aktyvistai teigia, kad sąvartynas aštuonis mėnesius veikia be galiojančios poveikio aplinkai vertinimo analizės ir jo esą laukia toks pat likimas kaip uždaryto Kariotiškių sąvartyno, kurio vietoje susidarė dumblo pelkės, užteršta aplinka.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas prieš metus panaikino leidimą naudoti Kazokiškių sąvartyną, bet sprendimo vykdymą atidėjo metams ir įpareigojo per tą laiką pašalinti formalius trūkumus - atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūras ir gauti taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą.

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas trečiadienį nutarė kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ši nustatytų, ar išduodant TIPK leidimą įvykdytas teismo sprendimas, ginant viešąjį interesą.

Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus teigia, kad alternatyvų Kazokiškių sąvartynui esą nėra, ir jei tektų jį uždaryti, kiltų nepaprastoji padėtis. Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas antrina, kad jei sąvartyno veikla nebūtų pratęsta, sostinėje susikaups tūkstančiai tonų šiukšlių.