"Kalbame apie pirmo etapo Valdovų rūmų statybos pabaigą - kitiems metams yra numatyta 16 mln. litų, tam tikra suma yra likusi ir šių metų biudžete. Mes ieškosime galimybių, kaip to pirmojo etapo darbus tinkamai finansuoti, kad jau 2013 metų viduryje galėtume tą pirmą etapą užbaigti ir rūmus pradėti naudoti tam, kad mūsų žmonės galėtų pasidžiaugti savo istorija", - interviu Lietuvos radijui antradienį sakė ministras pirmininkas.

Anot jo, kalbant apie finansavimą daliau rūmų užbaigti, šiuo klausimu taip pat svarbu rasti "tinkamus teisinius sprendimus".

"Priklauso nuo to, ar bus rasti tinkami sprendimai atsižvelgiant ir į Valstybės kontrolės išvadas, į Viešųjų pirkimų tarnybos išvadas dėl ankstesnių sutarčių, kurios buvo sudarytos dar ankstesnių vyriausybių 2001-2002 metais, ir kurių įgyvendinimas sukėlė daug neaiškumų ar neskaidrumo. Turime rasti tinkamus sprendimus, visų pirma, teisinius", - teigė A.Kubilius.

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas pirmadienį teigė, kad brangiausio Lietuvoje istorinio reprezentacinio pastato Valdovų rūmų muziejui užbaigti prireiks beveik 32 mln. litų. Anot jo, jeigu tam pritars Seimo Audito komitetas, tokios vertės darbus per 1,5 metų turėtų atlikti Panevėžio statybos trestas (PST), kuris yra Valdovų rūmų statybos rangovas, o Viešųjų pirkimų tarnyba yra nurodžiusi nutraukti su juo sutartį.

Vilniaus pilių direkcijos laikinasis vadovas Danius Malinauskas BNS sakė, kad beveik 32 mln. litų kainuos būtiniausi darbai, kuriuos reikia užbaigti, kad Valdovų rūmų muziejus galėtų atlikti reprezentacinę funkciją. Anot D.Malinausko, sulaukus pritarimo, su PST bus galima pasirašyti naują rangos sutartį būtiniausiems darbams užbaigti. Prieš tai dabartinė sutartis su PST bus nutraukta.

Pasak kultūros ministro, kiekvienų metų biudžete Valdovų rūmams būdavo numatyta maždaug po 16 mln. litų, tačiau šiais metais, diskusijai užsitęsus ir darbams sustojus, pusė sumos - 8 mln. litų - jau perskirstyta kitiems objektams, o likę 8 mln. litų taip pat esą gali atitekti šių ar kitų objektų rekonstrukcijai.

Valdovų rūmų projektui 2012 metais Vyriausybė planuoja skirti 15-16 mln. litų, tačiau neatmetama, kad vėliau ši suma gali keistis, priklausomai nuo derybų su dabartiniu rūmų statybos rangovu PST. Neoficialiomis žiniomis, muziejui užbaigti kitąmet gali būti skirta apie 20 mln. litų.

Statybos darbai Valdovų rūmuose sustabdyti šių metų pradžioje, kai Viešųjų pirkimų tarnyba sutartyje su PST aptiko daug pažeidimų ir pareikalavo sutartį nutraukti.

Valdovų rūmų statybos kaina per dešimtmetį išaugo daugiau nei tris kartus - nuo 114 mln. iki 367 mln. litų. Dėl galimų įstatymų pažeidimų kreiptasi į Generalinę prokuratūrą.

Už rūmų atstatymą atsakinga Vilniaus pilių direkcija teigia, kad galutinai baigti brangiausią Lietuvoje istorinį reprezentacinį muziejų, pirminiais skaičiavimais, reikėtų dar apie 110 mln. litų.