Sveikatos apsaugos ministerijai pavesta organizuoti atvykstančiųjų vaikų gydymą Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose bei suformuoti humanitarinės pagalbos siuntą - 50 litrų kraujo plazmos preparato – albumino. Tai specialus preparatas, naudojamas nudegimų, traumų atvejais, susižalojus.

Krašto apsaugos ministerijai pavesta organizuoti humanitarinės pagalbos siuntos gabenimą ir vaikų bei juos lydinčių asmenų atvežimą į Lietuvą.

100-ui nukentėjusių Beslano vaikų ir juos lydinčių asmenų Lietuvos Respublikos Palangos miesto reabilitacinėje ligoninėje siūlomos reabilitacinio gydymo paslaugos.

Ligoninėje sukurtos sąlygos kompleksinei reabilitacijai – psichiatrų, psichologų pagalba, gydomosios vonios, masažai, gydomoji kūno kultūra, kitos procedūros padeda sveikti po stresinių situacijų.

Tuo tarpu Lietuvos nevyriausybinės organizacijos ragina visus šalies studentus padėti nuo teroro nukentėjusiems Šiaurės Osetijos Beslano miesto vaikams.

Trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje buvo pristatyta Vilniaus pedagoginio universiteto Socialinės komunikacijos instituto kartu su Nevyriausybinių organizacijų konfederacija organizuojama akcija Beslano vaikams "Vilties žemė", kurios metu Lietuvos gyventojai galės aukoti pinigus viename iš bankų atidarytoje sąskaitoje, o gavus lėšų Beslano vaikai bus kviečiami atvykti į Lietuvą, kur jiems bus suteiktos reabilitacijos paslaugos ir pagalba.

Be to, Socialinės komunikacijos institutas akcijos "Vilties dienos" metu, drauge su Lietuvos studentų sąjunga skelbia akciją "Duok studente bent tris litus" visiems Lietuvos studentams, kviesdami juos nelikti abejingais visą pasaulį sukrėtusiai nelaimei ir paaukoti bent tris litus.

Kaip konferencijoje teigė Socialinės komunikacijos instituto direktorė Giedrė Kvieskienė, pirmą vaikų iš Beslano grupę jau bus galima priimti po poros savaičių.

Anot jos, akcijos iniciatoriai jau susisiekė su Rusijos ambasada Vilniuje, kuri pasižadėjo būti partneriu ir parinkti žmogų Beslane, kuris padėtų suorganizuoti vaikų atvykimą į Lietuvą.

Taip pat norima paremti ir nukentėjusių vaikų šeimas, todėl bus prašoma privačių asmenų priimti pas save pagyventi šiuos žmones, kol jų vaikai dalyvaus reabilitacijos programoje.

Respublikinės Vilniaus universiteto vaikų ligoninės Vaiko raidos centro direktorius Linas Slušnys sakė, kad ketinama taip pat kreiptis ir į Valstybinę ligonių kasą, kuri galbūt galėtų apmokėti nukentėjusių vaikų reabilitacijos išlaidas.

Jo teigimu, Lietuvoje iš viso yra 7 reabilitacijos įstaigos, o šalies profesionalai yra tikrai pasirengę padėti vaikams. Vaiko reabilitacija paprastai trunka apie pusę metų.

Panašias akcijas yra pradėjusi Vokietija ir Prancūzija, tačiau, anot L.Slušnio, "Lietuvoje Beslano vaikams nebūtų kalbinio barjero, nes dauguma specialistų gerai moka rusų kalbą".

G.Kvieskienė mano, kad į Lietuvą galbūt atvyks nuo 40-50 iki 100 Beslano vaikų.

Akcija "Vilties dienos" truks iki Kalėdų. Jos metu visi norintys gali pervesti pinigus į specialiai atidarytą sąskaitą banke "Snoras.

Prezidentas Valdas Adamkus jau yra paraginęs Lietuvos institucijas pasirengti priimti didelę grupę buvusių įkaitų vaikų, kurie galėtų reabilituotis Lietuvos sanatorijose ir reabilitacijos centruose.

Reabilitacijos paslaugas Lietuvoje bei paramą medikamentais ir medicininėmis priemonėmis yra pasiūlęs ir sveikatos ministras Juozas Olekas.

Praėjusį trečiadienį kelios dešimtys kovotojų Šiaurės Osetijos Beslano mieste per naujųjų mokslo metų šventę užgrobė mokyklą ir daugiau kaip tris šimtus joje buvusių vaikų ir suaugusiųjų.

Preliminariais duomenimis, per mokyklos užgrobimą Beslane žuvo maždaug 400 įkaitų, tarp kurių ir vaikai, šimtai buvo sužeisti. Iš viso mokykloje daugiau nei dvi paras įkaitais buvo laikoma maždaug 1 180 suaugusiųjų ir vaikų.