Partijos, lėšų gausiančios iš valstybės biudžeto, mano kaip nors išsiversiančios. Kitos, kurioms tokia laimė nenusišypsojo, bandys agituoti rinkėjus namuose. Arba pakratys savąsias storas pinigines.

Rinkimai brangesni

Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko, anksčiau kandidatų sąrašui buvo galima išleisti rinkimams 1,1 milijono litų, o kiekvienam kandidatui vienmandatėje - dar po 57,3 tūkst. litų. Pagal naujos redakcijos Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymą, kurį Prezidentas pasirašė penktadienį, partijos galės išleisti gerokai daugiau lėšų: kandidatų sąrašo agitacijai net 4 milijonus litų, o vienmandatėje - 2 litus vienam rinkėjui, tai yra dar nuo 80 iki 62 tūkst. litų.

Nenori įsipareigoti

Seimo narys Jurgis Razma teigė, kad Tėvynės sąjunga turi apie 200 tūkst. litų. Tikisi gauti iš valstybės biudžeto apie 600 tūkst. litų. Rinkimų kampanijai numato sukaupti milijoną litų, neįskaičiuojant, kiek dar susirinks lėšų vienmandatėse nuo konservatorių kandidatuojantys 58 politikai.

Anot J.Razmos, vieno kandidato rinkimų kampanijai pakanka 10 tūkst. litų. Aišku, tų pinigų neužteks specialiosioms viešųjų ryšių priemonėms: garsių grupių koncertams, labdaros dalyboms. J.Razma atkreipė dėmesį, kad konservatorių reitingai neaukšti, todėl verslininkai neskuba investuoti į šios partijos ateitį. Jis neįžiūrįs kokių nors dėsningumų tarp rėmėjų, tai yra Tėvynės sąjungos neremia vienos srities verslo atstovai.

Daugiausia lėšų sukaupia iš pramonininkų. Juos, kaip ir kitas pagrindines partijas, remia Bronislovo Lubio įmonės. Yra stipresnių rėmėjų iš partijos narių, kurie irgi dalyvauja rinkimuose. Pasak J.Razmos, konservatoriai nelinkę įsipareigoti savo rėmėjams atsilyginti tik pastariesiems naudingais įstatymais. Tai irgi sunkina partijos finansinę padėtį. J.Razma sakė, kad konservatoriai lėšų rinkimams ieško kartu, bet yra prieš, kad vieta rinkimų sąraše būtų paskirta už kandidato finansinį indėlį. Kandidatų sąrašą reitingavo partijos skyriai, ir pagal šiuos rezultatus sąrašas patvirtintas Tėvynės sąjungos taryboje.

Ieškos litų ir sąrašui

Tėvynės sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Rimantas Didžiokas sakė, kad keturiose miesto vienmandatėse apygardose balotiruosis trys konservatorių atstovai. Danės - Naglis Puteikis, Pajūrio - Petras Grecevičius, o Baltijos - Artūras Vazbys. Ketvirtąją rinkimų apygardą - Marių konservatoriai užleido Liberalų ir centro partijos atstovui Eligijui Masiuliui. Tačiau pastarieji uostamiestyje konkuruos su konservatoriais Danės, Pajūrio ir Baltijos apygardose. Šiose apygardose nuo liberalcentristų balotiruosis Vytautas Grubliauskas, Raimundas Palaitis, Vytautas Čepas.

Seimo nariui Eligijui Masiuliui reikia ieškoti lėšų ne tik savo rinkimų kampanijai, bet ir partijos sąrašo reklamai. Tokias užduotis turi visi partijos vadovybės nariai nepriklausomai nuo vietos sąraše. E.Masiulis neatskleidė savo rėmėjų, bet paprastai jį remia uosto įmonės, statybos, prekybos ir naujųjų technologijų bendrovės. Pasak Seimo nario, verslininkai remia liberalcentristus, nes jie yra už mokesčių mažinimą ir verslo sąlygų gerinimą.

E.Masiulis 2000-ųjų rinkimuose išleido apie 35 tūkst. litų, šiemet planuoja - 45 tūkst. litų. Partija iš biudžeto gaus 1,5 milijono litų. „Manau, kad bendroms agitacijos akcijoms išleisime mažiausiai du milijonus litų,“- teigė Marių apygardos ir liberalcentristų rinkimų sąrašo ketvirtasis kandidatas.

Politiškai persekiojami

Pasak Liberalų demokratų partijos lyderio Valentino Mazuronio, partijai nelengva rasti rėmėjų, nes Lietuvoje prieš šią partiją vykdomas politinis persekiojimas. Todėl jis negalįs atskleisti, kas rems liberaldemokratus, tas bus padaryta tik po rinkimų. Liberaldemokratų lyderis teigė, kad yra girdėjęs, jog kai kurios partijos vietas rinkimų sąrašuose pardavinėja.

„Tai neteisinga, nes į Seimą pakliūva nieko partijose neveikiantys turtuoliai, o ne aktyvūs rinkimų programos įgyvendintojai,“- aiškino V.Mazuronis. Jis neatskleidė ir kiek planuoja surinkti lėšų rinkimams: „Planai yra viena, visai kas kita - pažadai“.

Liberaldemokratams lėšos iš valstybės biudžeto nepriklauso. Pasak V.Mazuronio, juos rems tie, kuriems atsibodo netvarka ir korupcija bei nevienodos verslo sąlygos. Šis politikas nepaminėjo konkrečių skaičių, kiek reikėtų lėšų kandidatui vienmandatėje apygardoje. Anot V.Mazuronio, žinomam visuomenės veikėjui gali užtekti ir rinkimų užstato, kuris yra per tūkstantį litų, bei bendrų partijos rinkimų kampanijos renginių. Partijos lyderis teigė, kad pats pigiausias agitacijos būdas - rinkėjus lankyti namuose. Rolando Pakso koalicija planuoja kelti kandidatus kiekvienoje 71 vienmandatėje apygardoje. Klaipėdos rinkimų apygardoje nuo šios koalicijos kandidatuos: Danės - Vytautas Valevičius, Pajūrio - Ričardas Kurpius, Baltijos - Vilius Vizbaras, Marių - Edvardas Šalkauskas.

Vilius Vizbaras sakė, kad asmeniškai politinio spaudimo uostamiestyje nejaučiąs. Tačiau bendraudamas su galimais rėmėjais jaučiąs prezidentinio skandalo pasekmes. Jie kalba apie paramą atsargiai. V.Vizbaras negalėjo pasakyti, kas teiks jam finansinę paramą rinkimų kampanijai. Kol kas planuojami renginiai, akcijos. Po to bus sudaryta sąmata. „Dešimt tūkstančių - labai „mizerna“ suma rinkimams vienmandatėje,- kritikavo J.Razmos aritmetiką V.Vizbaras.- A išku, gali ir su tokiais pinigais kažką padaryti“. Kandidatas Baltijos apygardoje mano lankysiąs rinkėjus namuose, nes tai efektyviausias ir pinigų nereikalaujantis agitacijos būdas. Pasak V.Vizbaro, partija nėra įpareigojusi savo kandidatų surinkti lėšų bendroms sąrašo rinkimų akcijoms. Jo vieta koalicijos sąraše turėtų būti 50- ta.

Trys milijonai

Seimo narys Gediminas Kirkilas sakė, kad jų koalicija su socialliberalais gaus iš biudžeto daugiau nei du milijonus litų. Rinkimams ketina išleisti apie tris milijonus. G.Kirkilas planuoja, kad rinkimams panaudos apie 500 tūkst. litų partijos „solidarumo“ mokesčio. Jis kaupiamas iš socialdemokratų Seimo narių, ministrų, merų algų. Tai sudaro 5 proc. jų atlyginimų kiekvieną mėnesį. G.Kirkilas kas mėnesį moka partijai 300 litų. Anot jo, socialdemokratai vietų sąraše nepardavinėja. Kandidatai geresnę vietą pasiekia pagal skyrių nuomonę. Seimo narys mano, kad minimaliausia rinkimų suma miesto vienmandatėje apygardoje - 20-30 tūkst. litų.

Nuo socialdemokratų Klaipėdos vienmandatėse balotiruosis: Eduardas Kaniava - Pajūrio, Irena Šiaulienė - Baltijos, Valentinas Greičiūnas - Danės apygardose. Marių apygardą jie paliko Naujajai sąjungai - Vaclovui Stankevičiui.

Seimo narys Valentinas Greičiūnas dar nepradėjęs rūpintis kampanijos finansavimu. Bet tikįs, kad rėmėjų atsiras. Jis dar neskaičiavo, kiek reikia lėšų rinkimų agitacijai. Per praėjusius rinkimus išleido apie 35 tūkst. litų. Socialdemokratų sąraše buvo 53-iasis, po partinės konferencijos šeštadienį, kai sujungs sąrašus su Naująja sąjunga, V.Greičiūnas sąraše smuktels žemiau. Seimo narys manąs, kad milijonai, paskirti iš valstybės biudžeto partijoms, palengvins finansinius rūpesčius.

Pinigų netrūks

Darbo partijos lyderis uostamiestyje Antanas Bosas sakė, kad partijos sąraše dauguma verslininkai, ir jie finansuos kampanijos renginius pagal sudarytas programas, tai yra pinigų bus tiek, kiek reikės. Jis Darbo partijos sąraše - trečias. Partija niekam nenurodė, kiek pinigų skirti rinkimų kampanijai, o vieta sąraše yra skiriama pagal nario profesionalumą ir sugebėjimus. A.Bosas kandidatuos Baltijos, o jo kolegos: Alfonsas Bargaila, Jonas Romanovas, Stasys Mikelis - Marių, Danės, Pajūrio apygardose.

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas yra ne kartą paneigęs, kad pardavinėja vietas rinkimų sąraše. „Rinkimų kampanija bus finansuojama iš partijos lėšų,- teigė jis.- Bet tuos kandidatus, kurie galės patys sumokėti už savo rinkimų vajų, mes tik sveikinsime“.