Tokiais nuogąstavimais su DELFI pasidalijo MDPS valdybos pirmininkas Jūrius Bruklys.

„Mes turime žinias iš pirmų šaltinių, iš mūsų finansų tarnybų. Šio mėnesio pradžioje gavome dar pilną atlyginimą. Ir tai buvo, bent jau kiek mūsų finansininkai sako, paskutinis pilnas atlyginimas šiais metais. Maždaug pusę atlyginimo gausime už spalį. Už lapkritį ir gruodį jau negausime nieko. Na, gausime, bet sausio pirmoje pusėje ar apie vidurį“. - kalbėjo J. Bruklys.

Pasak jo, sugadintų muitininkų švenčių priežastis – nepakankamas finansavimas. Esą tokia pati situacija buvo ir pernai, tačiau niekas valdžioje išvadų nepadarė.

„Neskiria Finansų ministerija pakankamo darbo užmokesčio fondo. Neskiria departamentui, o departamentas neskiria ir visiems muitinės darbuotojams. Tos pačios priežastys, kaip ir praeitais metais“, - tęsė MDPS valdybos pirmininkas.

J. Bruklio teigimu, muitininkai nėra nusiteikę antrus metus iš eilės sėdėti be pinigų per šventes. Planuojami protestai, kreipimaisi į Seimo narius.

„Čia jau skandalas, kai valstybės pareigūnams antrus metus nemokamas pilnas atlyginimas. Nežinau... kolegos tarpusavy šneka, kad tai netiesioginis korupcijos skatinimas“, - atsiduso pašnekovas.

Kada vyks pirmieji muitininkų protestai – dar nenuspręsta.

Muitinės departamentas: bandoma ieškoti sprendimo

Muitinės departamento atstovė spaudai Gintarė Vitkauskaitė DELFI teigė, jog padėtis nėra tokia baisi, kaip ją piešią profsąjunga.

„Tokie duomenys nėra tikslūs. Lėšų atlyginimams už lapkričio mėnesį daugumai muitinės įstaigų pakanka, kai kurioms – Kauno ir Klaipėdos teritorinėms muitinės – jų trūksta keletui dienų. Atlyginimai už gruodžio mėnesį muitinės pareigūnams bus išmokėti kitąmet, sausio pradžioje“, - sakė G. Vitkauskaitė.

Tačiau finansinių problemų departamentas neslepia. Anot G. Vitkauskaitės, finansavimas šiemet didesnis nei pernai, tačiau to nepakanka.

„Tokios nelengvos situacijos dėl darbo užmokesčio priežastys – nepakankami asignavimai Lietuvos muitinei. Nors Vyriausybė šiais metais skyrė 6 mln. litų daugiau, tačiau, dėl per pastaruosius keletą metų susikaupusių kreditorinių įsiskolinimų, situacijos pagerinti nepavyko. Šiais metais, taupant darbo užmokesčio lėšas, Lietuvos muitinės administracijoje buvo sumažinta 240 pareigybių, tačiau ir tai situacijos neišsprendė, kadangi dalis administracijoje dirbusių pareigūnų buvo ne atleisti, o nukreipti į darbus muitinės postuose“, - aiškino pašnekovė.

Pasak jos, didžiausias galvos skausmas – Vilniaus teritorinė muitinė, kur su algų vėlavimais gali susidurti daugiausiai žmonių. „ Šios muitinės pareigūnams lėšų darbo užmokesčiui trūksta spalio mėnesiui – 4 dienoms, lapkričio ir gruodžio mėnesiams. Vilniaus teritorinė muitinė turi daugiausia pasienio postų, kuriuose darbas vyksta visą parą. Galimybių sumažinti juose dirbančių žmonių skaičių nėra. Taip pat tenka pripažinti, kad Vilniaus teritorinėje muitinėje nebuvo įgyvendintos visos priemonės darbo užmokesčio fondo taupymui“, - tęsė G. Vitkauskaitė.

Muitinės departamento skaičiavimais, darbo užmokesčio fonde atsivėrė apie 10 mln. Lt dydžio skylė. Algoms už lapkritį trūksta 3,7 mln. Lt, už gruodį – 6,4 mln. Lt. Šiuo metu departamentas derasi su Finansų ministerija dėl šios problemos sprendimo.