Oficialiame pareiškime ministras teigia atidžiai sekęs šitą bylą ir raginęs Ukrainos valdžią užtikrinti kaltinamosios teises.

"Dabar labai svarbu, kad apeliacinis procesas būtų skaidrus ir teisingas bei atitiktų aukščiausius standartus, kad būtų atkurtas Ukrainos žmonių ir tarptautinės bendrijos pasitikėjimas", - sakė ministras.

"Ukraina turi pademonstruoti kuo didesnį skaidrumą šio teismo proceso metu. Kadangi valstybės turi pareigą laikytis įstatymo viršenybės, jos turi išvengti selektyvaus teisingumo taikymo", - teigė A.Ažubalis.

Ukraina pirmininkavimą ESBO perims 2013 metais.

Č. Stankevičius: Ukraina padarė klaidą nuteisdama J. Tymošenko

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Česlovas Stankevičius teigia, kad Ukraina padarė klaidą, leisdama nuteisti buvusią šalies ministrę pirmininkę Juliją Tymošenko, ir taip apkartino santykius su Europos Sąjunga.

Tačiau parlamentaras sakė nemanantis, kad po antradienio nuosprendžio įkalinti J.Tymošenko septyneriems metams laisvės atėmimo derybos dėl Europos Sąjungos ir Ukrainos asociacijos sutarties nebeturi perspektyvų.

"Aš manau, kad šis sprendimas santykius komplikuoja, nes ES pozicija buvo aiškiai raginanti nedaryti sprendimo, kuris yra galimai paremtas politiniais motyvais. Manau, kad Ukraina, neatsižvelgusi į šitą rekomendaciją, padarė klaidą", - sakė Č.Stankevičius.

Kartu politikas pažymėjo, kad neseniai įvykusio ES ir Rytų partnerystės šalių viršūnių susitikimo baigiamajame dokumente yra įtvirtinta Asociacijos sutarties perspektyva. Pasak jo, derybų dėl Asociacijos sutarties įšaldymas būtų panašus į ekonominių sankcijų taikymą.

"ES matė šitą problemą ir ragino jos neeskaluoti, tačiau neuždarė Ukrainai durų pagal Rytų partnerystės programą. Aš manau, kad šitas klausimas išlieka ES ir Ukrainos dialogo darbotvarkėje. (...) Jei lyginsime Ukrainos ir Baltarusijos atvejus, tai jie yra nepalyginami. Žinoma, tie kaltinimai, kurie pateikti buvusiai premjerei, nelabai įtikina kaip kriminalinio pobūdžio nusikaltimas. Aš manau, dar yra galimybių Ukrainai peržiūrėti šitą sprendimą", - kalbėjo Č. Stankevičius.

Buvęs Lietuvos ambasadorius: po nuosprendžio J.Tymošenko Ukrainos valdžiai gresia izoliacija

Po nuosprendžio buvusiai Ukrainos premjerei Julijai Tymošenko dabartinis prezidentas Viktoras Janukovyčius gali sulaukti izoliacijos tarptautinėje arenoje, sako buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Algirdas Kumža.

"Užsienio politikoje tai gresia tam tikra Ukrainos prezidento ir apskritai valdžios izoliacija, nes nepasitenkinimą šia byla išreiškė ir Vakarų politikai, ir (Rusijos premjeras Vladimiras) Putinas", - Lietuvos radijui antradienį sakė A.Kumža.

2006-2008 metais Lietuvos diplomatinei misijai Kijeve vadovavęs A.Kumža teigė, kad problemų kils ir Ukrainos vidaus politikoje: "Politinė sistema pradės šlubčioti, nes politinė sistema neteko iškilios ir pagrindinės opozicijos lyderės".

Julija Tymošenko
Kijevo Pečiorų teismas antradienį pripažino buvusią premjerę ir opozicijos lyderę J.Tymošenko kalta, kad ji viršijo įgaliojimus, kai buvo pasirašomos sutartys dėl dujų su Rusija 2009 metais, ir skyrė jai septynerius metus laisvės atėmimo.

Pati J.Tymošenko procesą, kuriam dingstis buvo jos 2009 metais sudarytas su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu susitarimas dėl dujų, pavadino jos politinio varžovo, prezidento Viktoro Janukovyčiaus vykdomu "susidorojimu".