Savo laiške, adresuotame Sh. Ebadi, Lietuvos diplomatijos vadovas supažindino ją su Lietuvos pastangomis padėti Baltarusijos pilietinei visuomenei.

Pasak ministro, Lietuva griežtai pasmerkė Baltarusijos valdžios veiksmus prieš A. Beliackį ir deda visas įmanomas pastangas jo padėčiai pagerinti. A. Ažubalio teigimu, kai kalba eina apie režimo įkaitus, kiekvienas raginimo balsas yra reikšmingas.

„Nepateisinama, kai remiantis teisiniais susitarimais Lietuvos teisingumo ministerijos suteiktą informaciją Baltarusijos valdžia panaudojo kaip priemonę susidoroti su „Viasna“ lyderiais. Šis faktas tik parodo, kad Baltarusija brutaliai piktnaudžiauja teisiniais instrumentais“, - rašoma laiške.

Kartu A. Ažubalis pabrėžė, kad A. Beliackio atvejis nesustabdys Lietuvos pastangų padėti Baltarusijai tapti demokratiška ir žmogaus teises gerbiančia šalimi.

„Šiemet Vilniuje atidarėme Vieningos Baltarusijos namus, kurie suteikia prieglobstį tiems, kurie yra persekiojami Baltarusijoje, ypač po 2010 m. gruodžio 19 d. įvykių Minske. Be to, 2011 m. birželį „Freedom House“ įkūrė savo skyrių, kitos su Baltarusija dirbančios nevyriausybinės organizacijos planuoja atidaryti savo biurus Vilniuje“, - teigiama laiške.

Anot ministro, Lietuva sieks, kad A. Beliackio byla išliktų tarptautinės bendruomenės akiratyje, o Baltarusijos valdančiojo režimo nariams, susijusiems su A. Beliackio persekiojimu, būtų taikomas draudimas įvažiuoti į Šengeno zoną.

Garsi Irano žmogaus teisių gynėja ir juristė, Nobelio taikos premijos laureatė asmeniškai laiduoja už areštuotą Baltarusijos žmogaus teisių gynėją A. Beliackį.

Sh. Ebadi tapo pirmąja garsia pasaulyje asmenybe, atsiliepusia į raginimą palaikyti A. Beliackį, kuris 2007 metais taip pat buvo Nobelio taikos premijos nominantas.

Kampaniją dėl laidavimų už areštuoto A. Beliackio paleidimą vykdo Baltarusijos ir užsienio žmogaus teisių gynėjai.

Sh. Ebadi Nobelio taikos premija buvo skirta 2003 metais.

Sh. Ebadi gyvena tremtyje nuo 2009 metų birželio mėnesį vykusių rinkimų, po kurių Irano prezidentas Mahmoudas Ahmanidejadas buvo prisaikdintas antrai kadencijai.