Lipduke pavaizduoti du raudonu brūkšniu perbraukti senyvo amžiaus žmonės. Vienas jų pasirėmęs lazda, kitas – su skrybėle. Lipduke vaizduojami asmenys labiausiai primena pensininkus.

Pirmąkart apie tokio lipduko egzistavimą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba išgirdo maždaug prieš metus, tačiau iki šiol nežinojo, kur konkrečiai jis gali būti. Praėjusią savaitę tarnyba dėl minėto lipduko sulaukė konkrečių skundų. Paaiškėjo, kad dviprasmišką lipduką užsiklijavęs restoranas „Zoe's bar&grill“.

Kontrolierė A. Burneikienė iškart pradėjo tyrimą ir pasiaiškinti paprašė „Zoe's“ atstovų.

„Jie sureagavo jau kitą dieną. Jie ne tik nuėmė galimai diskriminuojantį lipduką, bet ir atsiprašė, pateikė tam tikrus paaiškinimus – kad tai buvo nesusipratimas, kad lipdukas taikytas išmaldos prašytojams“, - DELFI sakė tarnybos patarėjas viešiesiems ryšiams Valdas Dambrava.

Pasak V. Dambravos, lipduke galima įžvelgti netiesioginę diskriminaciją dėl amžiaus. Kadangi restoranas lipduką nukabino, tarnyba tyrimą nutraukė. Tarnyba restoranui rekomendavo savo interneto puslapyje atsiprašyti piliečių bei pasiaiškinti jiems.

Piešė valkatas, išėjo senoliai

„Lipdukas buvo skirtas išvengti valkataujančių asmenų, prašančių išmaldos iš mūsų restorano lankytojų ir verčiančių juos nejaukiai jaustis. Pripažįstame, kad pavaizduotą informaciją praeiviai galėjo interpretuoti dviprasmiškai, dėl to atsiprašome“, - tarnybai pasiaiškino restorano generalinis direktorius Jurgenas Weisas.

J. Weisas informavo, kad lipdukas, kabėjęs nuo restorano įkūrimo pradžios, jau nukabintas.

„Jie norėjo, kaip geriau, padėti savo klientams, o išėjo, kaip visada. Piešė lipduke valkatą, nupiešė pensininkų porą. Su skrybėlėmis ir susikabinę poromis valkatos nevaikšto“, - kalbėjo V. Dambrava.

Galimai senolių diskriminacijai neliko abejinga visuomenė. Socialiniuose tinkluose vyko pilietinė akcija – siuntinėjamame laiške raginta „pasmerkti tuos, kurie smerkia senatvę“.

Laiške siekta priversti restorano savininką nuplėšti nuo durų lipduką bei pasiekti, kad jis „deramai atsiimtų už tokią panieką mūsų senjorams“. Geriausias atlygis, laiško autorių nuomone, būtų restorano bankrotas.