Artėjant sekmadienį vyksiantiems rinkimams į Lenkijos Seimą ir Senatą, apklausose Lenkijoje pirmauja Donaldo Tusko liberali Piliečių platforma, bet konservatyvioji "Teisė ir teisingumas" labai sumažino atsilikimą.

„Jei liberalai suformuos Vyriausybę, manau, kad santykiai su Lietuva etninių mažumų klausimu išliks nepakitę. Konservatoriai labiau angažuoti tautinių mažumų gynimo srityje ir turėtų daugiau pastabų šiuo klausimu", - BNS sakė politologas Mindaugas Jurkynas.

Kita vertus, pasak jo, geopolitiškai vadovaujant J.Kaczynskiui Lenkija galbūt vykdytų labiau antirusišką politiką ir mėgintų Lietuvą paversti savo bendražyge.

„Konservatoriai turbūt daugiau judėtų kietesne linija prieš Rusiją ir galbūt galėtų būti Lietuvos sąjungininke, jei mes tos linijos laikytumėmės", - kalbėjo M.Jurkynas.

Politologas Vytis Jurkonis atkreipė dėmesį, kad tautinių mažumų klausimas eskaluotas priešrinkiminėje retorikoje.

"Lenkijos pozicija etninių mažumų klausimu vargu ar keisis. Šis klausimas daugiau išnaudojamas priešrinkiminei retorikai išreikšti", - BNS kalbėjo V.Jurkonis.

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys liberalas Petras Auštrevičius savo ruožtu sakė manąs, kad J.Kacynzkis yra radikalesnis politikas, todėl jam laimėjus rinkimus dialogas su Varšuva galėtų pasunkėti.

„J.Kaczynskio priešrinkiminė retorika pakankamai radikali. Dešinieji apskritai labiau linkę į nuskriaustųjų gynybą, todėl manau, jog dialogas jiems patekus į valdžią būtų sunkesnis. J.Kaczynskiui būnant valdžioje ypač pablogėjo santykiai su Vokietija ir kitomis valstybėmis. (...) Į nuosaikesnį sprendimų ieškojimą linkusi Lenkijos valdančioji partija „Piliečių platforma“, - BNS sakė P.Auštrevičius.

Spalio pradžioje paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad premjero D.Tusko vadovaujamą Piliečių platformą palaiko 30,1 proc. respondentų, nors dar prieš mėnesį tokių buvo 47 procentai.

Tuo metu už konservatyviąją partiją "Teisė ir teisingumas" ketinančių balsuoti piliečių liko maždaug tiek pat - 29,1 procento. Mažesnis nei vieno procento skirtumas patenka į apklausos organizatorių nurodomos statistinės paklaidos ribas.