Rūta prisistačiusi „KK2“ žurnalistė su S. Stoma pažintį užmezgė per socialinį tinklą „Facebook“. Akis į akį jie pirmąsyk susitiko kitą dieną po Kauno „Žalgirio“ arenos atidarymo. Jau pirmojo susitikimo metu parlamentaras vieną po kitos laidė užuominas apie darbą Seime mainais į jaunos merginos simpatijas.

Susižavėjo „žaliaake Rūta“

Pareiškęs, kad rastų Rūtai tinkamą darbą, politikas pažėrė komplimentų: „Na šiaip, toks įdėmus žvilgsnis pačios, man taip… Iš esmės yra psichologų nustatyta, kad žmogus žmogų, reiškia, pajaučia per pirmas kelias sekundes, kai susitinka akys. Reiškia, pasąmonės nuskanuoja informaciją. Čia net ne mistika, o psichologų yra įrodyta“.

Konstatavęs, kad „simpatija yra“, S. Stoma atvirai užsiminė ne tik apie akių kontaktą, bet ir kur kas artimesnius santykius. „Tai va, tai žaliaakė Rūta mane gali ir suviliot, ko gero“, - porino jis.

Jau pirmojo susitikimo metu politikas merginai pasiūlė kartu važiuoti prie jūros.

Vėlesniame susitikime parlamentaras simpatijų stiprumą merginai siūlė išbandyti bučiniu: „Įvyksta pirmas pasibučiavimas, ir moksliškai yra įrodyta, kad per pirmą pasibučiavimą įvyksta cheminė reakcija tarp žmonių, ir tie DNR pasiskirsto ir po to išanalizuoja kito žmogaus DNR, ir nusprendžia tinkamas yra partneris, ar netinkamas. Prieš einant toliau vieną bent jau kartą pasibučiuot reikia. Reikia pasibučiuot, palaukt atsakymo ir tęst“.

Buvusi žmona – prasto charakterio, o konservatoriai daug žada

Paklaustas apie savo šeimyninę padėtį, jis teigė palaikąs „ūkinę partnerystę“ su buvusia žmona. Ji esą pasižymi „bjauroku charakteriu“. Kur kas šilčiau jis atsiliepė apie konservatorius, į kurių frakciją perbėgo subyrėjus Seimo Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijai.

S. Stoma žurnalistei pasakojo, kaip ketina stoti į konservatorių partiją. Esą jam jau pažadėta vienmandatė apygarda Kaune, kur ši partija turi gausų ir ištikimą elektoratą.

Savo simpatijai S. Stoma pasakojo ir apie tolesnius planus. Esą jam norėtųsi į Europos Parlamentą.

„Vieną kadenciją užtenka pabūt, ir tu aprūpintas iki gyvenimo pabaigos“, - darbą europarlamente vertino politikas. Jis čia pat pažymėjo, kad būdamas europarlamentaru nepamirštų ir Rūtos: „Jeigu kartais kažkas tarp mūsų būtų rimto, tai reiškias, su manim neprapulsi, su perspektyvom.“

Tuo tarpu „prisikėlėlių“ lyderis Arūnas Valinskas esą negali S. Stomai atleisti už išdavystę.

„Vakar buvau labai durnam įraše „Valanda su Rūta“, su Valinsku, nu tokia durna laida, galiuos, kad ėjau. Kaip sako vaikai, apsimėtėm šūdais truputį. Tai nesmagu labai. Jis tiesiog yra supykęs ant manęs. Net negalvojau, kad tiek, reiškia, žmogus pyktį laiko. Nu tai aš kažkiek sudalyvavau jau, kai skilo ta TPP į dvi dalis, aš atskilau iš viso į trečią dalį, visai pasitraukiau, tai buvo žiauriai, tai faktiškai aš buvau vienas iš išdavikų. Neatleidžia niekaip“, - vieno iš susitikimų metu kalbėjo S. Stoma.

Su žurnalistais kovos teisme

Pats S. Stoma DELFI neneigė susitikinėjęs su „KK2“ žurnaliste ir kalbėjęs apie bučinius ir kitus dalykus. Tačiau daugelis frazių esą ištraukta iš konteksto, o žurnalistai peržengė bet kokias padorumo ribas ir neleistinai brovėsi į privatų parlamentaro gyvenimą. Savo tiesą politikas žada įrodyti teisme.

„Žinoma, tai yra provokacija. Ir tiek. (...) Čia ne tai, kad neetiškai. Tai yra visiškas ribų peržengimas. Kreipiuosi į teismą, be jokios abejonės. Tai yra tiesiog asmeninio žmogaus gyvenimo vogimas ir pardavinėjimas savo biznio tikslams. Taip galit ir parašyti, - kalbėjo S. Stoma. - Pokalbiai (su Rūta – DELFI) ilgi, reikės, matyt, juos tyrinėti. Ir iš jų susidarys vaizdas, kad ten nieko tokio nebuvo. Nebuvo jokių užuominų apie seksą... apie padėjėjos darbą buvo kalbama tiktai kontekste, kaip aš čia dirbu, koks tas Seimo nario veiklos pobūdis. Ir taip. O jeigu iš ilgo pašnekesio išima kelis sakinius ir paleidžia kaip kažkokį nusikaltimą – čia tiktai teisme bus galima išsiaiškinti.“

Politikas tvirtino, kad kalbos apie DNR reakcijas ir bučinius susijusios ne su merginos gundymu, o su jo paties literatūrine veikla.

„Ta citata yra todėl, kad pažintis prasidėjo „Facebooke“. Ten buvo kaip tik mano toks įrašas. Aš ten darau įrašus dažnai daugiau kaip rašytojas, o ne kaip politikas. Pastebėjau, kad žmonės reaguoja labiau į tokius gyvenimiškus dalykus. Apie meilę, apie santykius. O ne politines aktualijas komentuoja. (...) Ten irgi buvo mano straipsnis net įkeltas, man atrodo, net iš DELFI, kad nustatė mokslininkai tuos DNR... Tiesiog jinai klausinėjo apie mano tuos įrašus „Facebooke“. Apie tai aš ir kalbėjau. Ir apie tas akis irgi, tarp kitko, buvo mano „Facebooke“ įrašas, kad man gražiausia moters vieta yra jos akys“, - tėsė S. Stoma.

Pasak jo, būtent remdamasi „Facebook“ įrašais Rūta užvedė kalbą apie savo žalias akis. „Ir aš sakau – jo, tavo akys gražios. Turbūt tikrai žalios akys gana gražios. Nors vos nepasakiau, kad nėra gražuolė“, - prisiminė konservatorių frakcijos Seime narys.

Politikas taip pat tvirtino, jog viešo asmens statusas neleidžia tokiu būdu kištis į asmeninį gyvenimą.

„Yra peržengtos net viešajam asmeniui galimos ribos. Galiu pacituoti, kada galima viešo asmens privatumą pažeisti: tais atvejais, kai asmuo atlieka viešo pobūdžio veikas, nors ir savo namuose ar kitose privačiose valdose. (...) Jeigu aš būčiau davęs skelbimą, kad ieškau padėjėjos ir pas mane būtų ėjusios merginos ir aš ten būčiau su jomis tokias nesąmones kalbėjęs apie visai kitus dalykus negu darbas, tai, aišku, būtų didžiulis grubus pažeidimas. Ir aš turėčiau dėl to stipriai kentėti ir atgailauti. Bet kadangi buvo privatūs pokalbiai apie jausmus galimus, kurie galbūt užsimegztų... Jinai aiškiai rodė iniciatyvą, kad aš jai labai patinku, kad vos ne įsimylėjusi mane. Savaime suprantama, bent iš smalsumo norisi pabendrauti su tokiu žmogumi, pasižiūrėti į jo akis pagaliau ir pamatyti, kas čia per žmogus“, - aiškino S. Stoma.

Pasak jo, mergina pati tempte tempė jį už liežuvio, o skandalą keliantys jo pasisakymai skambėjo visai kitame kontekste.

Etikos sargai tirs

S. Stomos elgesį vertins Seimo etikos sargai. Parlamento Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) akiratyje S.Stoma atsidūrė pramoginei televizijos laidai parodžius slapta filmuotą medžiagą, iš kurios galima suprasti, jog jaunai merginai, su kuria susipažino internete, Seimo narys žadėjęs ją įdarbinti padėjėja, tačiau prieš tai siūlė nuvažiuoti prie jūros savaitgaliui "bandomajam laikotarpiui".

"Aš asmeniškai labai rimtai žiūriu, nes akivaizdžiai matyti, kad Seimo narys tariasi, kad priims į darbą, mokės du tūkstančius, bet prieš tai reikia nuvažiuot į Palangą "pabandyti". Reikia atlikti išsamų tyrimą, ir aš šį klausimą teiksiu posėdyje kitą trečiadienį", - BNS sakė EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas.

"Kaip kitiems Seimo nariams ir jų padėjėjams jaustis, jei visuomenė dabar galvos, kad padėjėjais įdarbinama tokiu būdu, tikrai turi būti atliktas tyrimas", - piktinosi parlamento etikos sargų vadas.

TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma teigė, kad frakcija savo kolegos elgesio kol kas nesiėmė vertinti, laukia jo paaiškinimų, o istoriją aiškintis turėtų frakcijos etikos komisija.

"Čia turėtų aiškintis frakcijos etikos komisija, jei jie siūlys verdiktą, tuomet frakcija jau spręs, ar priimti vienokį ar kitokį politinį sprendimą", - BNS sakė J.Razma.

Jis pats sakė iš S.Stomos tik išgirdęs patikinimą, jog šis gindamasis kreipsis į teismą.

Žurnalistų etikos inspektorė: jei mes gautume skundą - tirtume

Žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė sakė, kad jos tarnyba tirtų televizijos laidos veiksmus, jei gautų skundą.

"Jeigu mes gautume skundą, žinoma, mes tirtume, bet jei negausime, tai tikrai netirsime", - BNS trečiadienį sakė inspektorė.

Anot jos, tyrimo metu tikriausiai būtų prašoma pateikti visą pokalbio įrašą.

Inspektorė teigė kol kas neketinanti viešai išsakyti savo nuomonės.

"Esu teisininkė ir paprastai duodu teisinį vertinimą. Šioje situacijoje aš galiu savyje turėti kažkokią nuomonę, bet jos visuomenei skleisti tikrai negaliu. Tai būtų tik mano išankstinė nuomonė", - kalbėjo Z.Zamžickienė.

Konservatorių frakcijos Etikos komisija apsispręs po savaitės

Konservatorių frakcijos Seime Etikos komisijos pirmininkas Vaidotas Bacevičius DELFI teigė, jog S. Stomos elgesys bus svarstomas jau po savaitės, kitą trečiadienį. Kol kas frakcijos etikos sargai skubotų išvadų nedaro.

V. Bacevičiaus teigimu, frakcijos Etikos komisijos sprendimas parlamentarui gali turėti rimtų pasekmių, tačiau gali būti apsiribota ir pabarimu. Etikos sargai gali įspėti frakcijos kolegą, bet gali ir rekomenduoti jį pašalinti iš frakcijos.

„Tai priklauso nuo masto ir visų aplinkybių. Kodėl, kokia motyvacija buvo, ką jis padarė ir pan. Aš manau, kad mes kitą savaitę iš karto ir priimsime sprendimą. Būsime susipažinę su medžiaga, beliks tik susipažinti su jo paties (S. Stomos – DELFI) argumentacija“, - sakė V. Bacevičius.