Fondo direktorė Deimantė Žebrauskaitė nurodė, kad socialinės organizacijos, kurios dalina paramą maistu skurdžiausiems Lietuvos gyventojams, turės pačios pasirinkti, kuris (paramą gaunantysis ar pati organizacija) sumokės mokestį.

Angelė Kostogrizienė, vienos iš „Maisto banko“ paramą gaunančių socialinių organizacijų Gausių šeimų asociacijos vadovė, planuoja, kad nuo spalio, įvedus naująjį mokestį, vienai šeimai per mėnesį teks susimokėti nuo 3 iki 5 Lt. Už tai daugiavaikė šeima gaus ne mažesnį nei 20 kg maisto paketą.

Nors dėl mokesčio paramos maistu jau atsisakė keletas šeimų, asociacijos vadovė mokestyje mato ir privalumą – esą šeimos taip pajus gaunamos paramos tikslingumą. A. Kostogrizienei pritaria ir Larisa Čerkaskaja, labdaros valgyklos Vilniuje „Ekklesia“ steigėja, tvirtinanti, kad mokestis menkas palyginus su tuo, kiek galima pamaitinti.

„Maisto bankas“ argumentuoja, kad tokį solidaraus sąnaudų dalinimosi būdą naudoja dauguma JAV ir Europos maisto bankų. Organizacija naujojo mokesčio pagalba planuoja surinkti apie 100 tūkst. litų pajamų per metus, kuriomis planuoja padengti dešimtadalį maisto tvarkymo, sandėliavimo ir transportavimo išlaidų. Pasak organizacijos direktorės, maisto tvarkymo mokestį sumažintų arba galbūt išvis panaikintų didesnė rėmėjų parama.

Mokestis nebus renkamas už maistą, dalinamą ne didžiuosiuose miestuose, taip pat „Maisto bankas“ socialinių organizacijų neprašys susimokėti už maistą, surinktą iš gyventojų prekybos centruose ar gautą iš vyriausybinio „Maisto iš intervencinių atsargų tiekimo labiausiai nepasiturintiems asmenims“ programos. Apmokestinamas bus tik tiesiogiai iš prekybos tinklų ir maisto gamintojų gaunamas maistas, kuris sudaro didžiąją dalį „Maisto banko“ išdalinamos produkcijos.

Paramą maistu tarpininkaujant „Maisto bankui“ ir kitoms labdaros organizacijoms šiuo metu gauna 460 tūkst. Lietuvos gyventojų. Lyginant su praėjusiais 2010 metais, šiemet šis skaičius išliko toks pats, bet labiausiai didėjo tarp 2008 ir 2009 m. – tuomet paramą maistu gaunančiųjų skaičius beveik padvigubėjo (nuo 230 tūkst. iki 420 tūkst. asmenų).

Vasarą „Maisto banko“ nepasiturintiems perduoto maisto vertė pasiekė 8 mln. Lt ribą. Organizacija skaičiuoja, kad už kiekvieną litą gautos finansinės paramos ji gali surinkti maisto už 14 Lt.