Konkursą „Darni šeima“ SADM organizuoja jau ne pirmus metus. Jame dalyvauti kviečiamos bet kokio amžiaus ir bet kokio dydžio šeimos. Kaip teigta ministerijos pranešime spaudai, „konkurse kviečiamos dalyvauti visos norinčios šeimos, nėra jokių apribojimų“.

Konkurso dalyvius ketinama pakviesti į šventę, kurioje bus galima susipažinti su kitomis šeimomis.

„Ar gali konkurse dalyvauti ir vienalytės poros?“, - konkurso svetainėje internete paklausė TJA nariai. „Dėkojame už klausimą, į kurį atsakymas – negali. Nuoširdūs linkėjimai Jums!“, - atsakė organizatoriai.

TJA narius toks atsakymas nustebino, mat konkurso nuostatose jokios užuominos apie šeimos sudėtį nėra. „Konstitucijoje šeima suvokiama ne tik kaip tarp vyro ir moters – šeima yra kur kas platesnis reiškinys, šeima gali būti tarp senelių ir vaikų, tarp vaikų ir tėvų, vaikų gali turėti nevedę partneriai. Tai irgi šeima – pagrindas šeimai atsiranda bendru susitarimu, vedant bendrą gyvenimą“, - DELFI aiškino TJA valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis.

Pasak A. Rudomanskio, kai kažkas nusprendžia, kas gali būti šeima, o kas ne, atsiranda lygesnių už lygius. Dėl to asociacija svarsto galimybę kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus įstaigą.

SADM atsižvelgė į „nusistovėjusį šeimos modelį“

SADM atstovė Lina Burbaitė DELFI patvirtino, kad vienalytės poros konkurse dalyvauti negali. „Konkurso sąlygas rengę organizatoriai atsižvelgė į nusistovėjusį šeimos modelį Lietuvos visuomenėje, tad dalyvauti kviečiame skirtingų lyčių porų šeimas“, - sakė L.Burbaitė.

Pasak L. Burbaitės, jei save laiko darnia šeima, konkurse gali dalyvauti, pavyzdžiui, mama su vaiku, tėtis su vaiku. Praėjusiais metais viena tokia šeima tapo nugalėtojais.

A.Burneikienė: konkurso nuostatai skamba dviprasmiškai

Lygių galimybių kontrolierė A. Burneikienė atkreipia dėmesį, kad dažnai painiojamos šeimos ir santuokos sąvokos. Pasak jos, kaip paaiškino Konstitucinis Teismas, šeima gali turėti ir kitokių formų nei gyvenimas santuokoje – šeima bus ir du našlaičiais likę broliai, ir senelis su anūke, ir nesusituokę asmenys. Kiekviena tauta šeimą esą supranta vis kitaip.

„Jeigu kalbame apie santuoką, ji pas mus įtvirtinta tarp vyro ir moters. O kas yra šeima, kol konkretaus apibrėžimo nėra, kiekvienas savaip gali suprasti tradicinę, netradicinę šeimą“, - kalbėjo A. Burneikienė. Ji atkreipia dėmesį, kad Konstitucijoje nėra apibrėžta šeima - tik santuoka.

„Ką reiškia „nusistovėjęs“? Dažnai „nusistovėjęs“ kinta“, - SADM pasiteisinimus komentavo A. Burneikienė. Jos nuomone, SADM konkurso nuostatus paaiškino ne visiškai kompetentingai - galbūt reikėjo rašyti „kviečiamos sutuoktinių poros“.

„O kai parašė „šeima“, gal tokių dviprasmybių ir kyla. (...) Jei kalbame apie vienos lyties asmenis, tai galima kelti diskusinį klausimą – įteisinti vienos lyties asmenų santuokas, ar neįteisinti. Labai daug kur jos pasaulyje įteisintos, įskaitant tokią, atrodo, radikalią katalikišką valstybę kaip Ispanija“, - sakė A. Burneikienė.

Visgi ji abejojo, ar, gavusi TJA skundą, jį tirtų – kontrolierius skundų dėl šeimos ir privataus gyvenimo aplinkybių netiria.