Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) parengė Vyriausybės nutarimo projektą, kuriuo skubos tvarka siūloma bent iš dalies padengti susidariusį lėšų socialinėms išmokoms ir kompensacijoms trūkumą. Rugsėjį iš krašto savivaldybių gauti duomenys atskleidė, kad spalį šioms reikmėms trūksta 9,74 mln. litų. Ministerija taip pat skaičiuoja, kad iki šių metų pabaigos papildomų lėšų poreikis socialinėms išmokoms ir kompensacijoms sudarys 93,7 mln. litų. SADM atstovai tikina, esą blogiausias scenarijus nesusiklostys, ir žada labai stengtis, kad valstybės įsipareigojimai gyventojams būtų įgyvendinti. Savivaldybių administracijose net baiminamasi prognozuoti, kas nutiktų, jeigu papildomų asignavimų jos nesulauktų.

Kaip dienraščiui vakar teigė SADM Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė, sudėtingiausia padėtis šiuo metu yra susiklosčiusi Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestų ir Vilkaviškio rajono savivaldybėse. "Papildomų lėšų prašoma socialinei paramai mokėti kai kuriose savivaldybėse. Dėl likusių šių metų mėnesių bus sprendžiama vėliau, turint naujausią informaciją", - pažymėjo SADM atstovė.

Ministerijos duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį socialinę pašalpą gavo daugiau kaip 238 tūkst. asmenų, arba 7,4 proc. visų Lietuvos gyventojų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, socialinę pašalpą gaunančių asmenų skaičius šoktelėjo net 49,2 procento. Augo ir pašalpos dydis, ji minėtu laikotarpiu padidėjo 3,6 procento. Būsto šildymo išlaidų ir išlaidų vandeniui kompensacijoms prireikė 26,3 proc. daugiau lėšų, o šių kompensacijų gavėjų padaugėjo trečdaliu - iki 220 tūkst. asmenų.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) pirmininkas konservatorius Jonas Rimantas Dagys dienraščiui aiškino, kad lėšų stygių savivaldybėse lėmė paklaida dėliojant biudžeto planą, kurį parengti esą nėra taip paprasta. "Didelė paramos gavėjų dalis gauna minimalią algą. Problema yra ir valstybės sektoriuje dirbančių žmonių mažas darbo užmokestis. Jie taip pat kreipiasi dėl papildomos paramos. Situacija tokia, kad net trečdalis dirbančių žmonių patenka į paramos sistemą", - dėstė parlamentaras.