TILS duomenimis, 2006 m. birželį K. Prunskienės vadovaujama ministerija po neskelbiamų derybų sudarė 4,88 mln. Lt vertą grūdų pirkimo sutartį su bendrove „Agrokoncerno grūdai“. Ši bendrovė priklauso R. Karbauskio valdomai didžiulei žemės ūkio kompanijai „Agrokoncernas“.

Tuomet K. Prunskienė ir R. Karbauskis buvo bendražygiai. Ministrė vadovavo Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungai, o verslininkas buvo vienas įtakingiausių jos narių. Jų keliai išsiskyrė 2009 m. Po fiasko Seimo rinkimuose K. Prunskienei vietos partijoje nebeliko, o Valstiečių liaudininkų sąjungos vairą perėmė R. Karbauskis. Eksministrei tuomet teko steigti Lietuvos liaudies partiją – tai jau trečia politinė jėga, kuriai ji vadovauja.

Grūdai – valstybės paslaptis

ŽŪM Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vilius Rekevičius DELFI patvirtino, kad TILS duomenys yra teisingi, o ministerija grūdus už beveik 5 mln. Lt iš R. Karbauskio verslo pirko be konkurso. Tiesa, ministerija negali nurodyti, kiek grūdų įsigyta ir kam jie buvo panaudoti. Esą tai valstybės paslaptis.

„Grūdų prisireikė ne ministerijai, o valstybei. Tai yra rezervo fondas. Jis privalomas. O kokie tai grūdai, kiek pirko, kur padėta, kam panaudota – tai jau Valstybės paslaptis, - aiškino V. Rekevičius. - Tai daroma nuolat. Visos valstybės tai privalo daryti, čia nejudinamas valstybės rezervas „liūdniems“ laikams.“

Kad sandorio detales nuo viešumo gina valstybės paslaptis, DELFI patvirtino ir socialdemokratas Gediminas Kirkilas, 2006 m. vadovavęs Vyriausybei. Tačiau jis teigė nieko nežinojęs apie ŽŪM sandorį su tuometės ministrės bendražygio verslu.

„Aišku, neigiamai vertinčiau, jeigu būčiau žinojęs. Aišku, manęs niekas neinformavo. Tuos visus dalykus turi sekti Viešųjų pirkimų tarnyba“, - sakė G. Kirkilas.

K. Prunskienė: R. Karbauskiui nepataikavau

Pati eksministrė K. Prunskienė DELFI teigė nieko nežinojusi apie ŽŪM sandorį su „Agrokoncerno grūdais“.

„Pirmą kartą girdžiu. R. Karbauskio verslui niekaip nepataikavau. Matyt, tai irgi atsiliepė mūsų tarpusavio santykiams, - prisiminė politikė. - Nežinau, kas galėjo pirkti ir kokiu būdu.“

Tiesa, ji neatmetė galimybės, kad grūdai galėjo būti perkami valstybės rezervui. „Visaip galėjo būti. Todėl, kad jie („Agrokoncerno grūdai“ - DELFI) yra dideli gamintojai. Bet kas pirko, kas tą kontraktą pasirašė – tai man sunku žinoti“, - tęsė K. Prunskienė.

Vis dėlto ji teigė mananti, kad TILS duomenyse įsivėlė klaida, o grūdus iš R. Karbauskio verslo pirko ne ŽŪM, o viena iš ministerijai pavaldžių įstaigų.

„Aš paprasčiausiai dirbau savo darbą, ir tiek. Jokių pataikavimų savo (partijos – DELFI) kolegoms. Iš anksto buvo aišku, kad jų nebus. (...) Jokiose R. Karbauskio komercijose nedalyvavau, ir jis puikiai tą žinojo ir į mane nesikreipė“, - reziumavo K. Prunskienė.