„Ką gi, nieko naujo. Dar vienas Seimo narys pabandė pakilti virš Konstitucijos. Štai šitaip ir gimsta tikros chuntos. Tik vargu, ar būtent šitas Seimo narys būtų daręs tokius pareiškimus tada, kai jam grėsė mandato panaikinimas. Visiškai pagrįstai grėsė. Tai gal tegu geriau paklausia, kaip pavadinti instituciją, kuri išsuko jį (ir ne tik jį) nuo atsakomybės? Pavadinimo nesiūlysiu. Bet paprastai savus išsukinėja visokios chuntos ir chuntelės. Visiškai ne teisinės. Veikiau fundamentalistinės. Arba kleptokratinės. Arba ir viena, ir kita“, - paprašytas įvertinti konservatoriaus pasisakymą, DELFI teigė E. Kūris.

M. Adomėno naudotą leksiką - „teismų diktatūra“, „neatskaitingas žmonių būrelis“, „nusikalstama veika“, „būtų sunku įrodyti, kad su jais nedirbo interesų grupės“, „išankstiniai nusiteikimai“, „lanksto Konstituciją kaip patinka“ E. Kūris apibendrino trumpai - „tiesiog fui“.

„Diagnozė - „įstatymdavys“ (jo paties barbarizmas). Gaila. Bet jau pripratome prie tokių. Pasirodo, jei žmogui neduota, tai neduota. Jokie kembridžai čia nepadės. Bet į gero elgesio pamokėlę galėtų nueiti“, - M. Adomėno pasisakymus komentavo VU Teisės fakulteto Viešosios teisės katedros vedėjas.
Egidijus Kūris

DELFI primena, kad M. Adomėnas daktaro laipsnį apgynė prestižiniame Kembridžo universitete.

J.Sabatauskas užsimena apie apkaltą

M. Adomėno pareiškimai sulaukė ir socialdemokratų dėmesio – šie kolegai grasina etikos sargais ir net apkalta.

„Po KT nutarimo pavadinti KT „teisine chunta“, pareikšti, kad užsiima nusikalstama veikla - tai pirmiausia ne tik kad negerbti Konstitucijos, bet ir nevykdyti Konstitucijos ir įstatymų“, - DELFI sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas, socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Pasak J. Sabatausko, Seimo narys neturi užsiiminėti isteriškais pareiškimais, o galvoti, kaip taisyti teisės aktus, kurie pripažinti kaip prieštaraujantys Konstitucijai.

J. Sabatauskas priminė kitus M. Adomėno „darbelius“, dėl kurių jis rizikavo netekti Seimo nario mandato: vadovavimą Demokratinės politikos institutui jau būnant Seimo nariu, pinigų ėmimą iš Švietimo ir mokslo ministerijos už veiklą darbo grupėje.

„Mano manymu, pridėjus visus kitus jo „nuopelnus“, būtų galima pamąstyti ir apie iniciatyvą apkaltai“, - sakė J. Sabatauskas. Dėl M. Adomėno pareiškimo socialdemokratas ketina kreiptis į Seimo etikos ir procedūrų komisiją.

„Tokie pareiškimai neetiški, nekorektiški, juo labiau, jie yra atvirai grasinantys, nuteikiantys prieš KT, prieš KT teisėjus. Galima net manyti, kad yra kurstantys susidoroti su KT teisėjais“, - kalbėjo jis.

Pasak parlamentaro, užuominos, kad KT atstovavo kažkieno interesams, kažkas jam bandė daryti įtaką, daro spaudimą KT dėl kitų bylų. J. Sabatausko teigimu, Seimo narys priesaikoje prisiekia gerbti ir vykdyti Konstituciją bei įstatymus.

„Su tokiais pareiškimais Seimo narys, mano įsitikinimu, akivaizdžiai laužo priesaiką, nes Konstitucijoje ir KT įstatyme aiškiai pasakyta: tik KT gali spręsti teisės akto konstitucingumo klausimą“, - teigė socialdemokratas.

Per ketvirtadienį surengtą spaudos konferenciją M. Adomėnas KT išvadino „teisine chunta“, palygino su su Baltarusijos diktatoriumi Aleksandru Lukašenka, apkaltino nusikalstama veikla ir tarnavimu nežinia kieno interesams. Parlamentarą supykdė KT išaiškinimas dėl Valstybinės šeimos politikos koncepcijos neatitikimo Konstitucijai.