Paramos maistu gali tikėtis mažesnes nei 525 litų pajamas vienam gyventojui gaunančios šeimos ar asmenys. Jie turi teisę kreiptis į socialinės paramos centrą ir tikėtis, kad kas porą mėnesių namo parsineš pilnus maišus maistui gaminti reikalingų produktų.

Socialinės paramos centre maistą dalinanti savanorė Rima pasakoja, kad anksti iš ryto žmonių eilės būna išsidriekusios net lauke. „Pradedame dirbti nuo devynių valandų ryto, nors oficialiai turėtume pradėti nuo pusės vienuolikos. Kai kurie gyventojai jau žino, kad pradedame maistą dalinti anksčiau, todėl ateina iš pat ryto, kad netektų stovėti ilgose eilėse. Bet jos vis tiek susidaro“, - kalbėjo sparčiai miltus ir kruopas į plastikinius maišelius kraunanti savanorė.

Socialinės paramos centro duomenimis, šiais metais Vilniuje nemokamo maisto gauna daugiau nei 29 tūkst. gyventojų. Daugiausia pagalbos maistu skirta Naujininkų, Naujosios Vilnios ir Karoliniškių seniūnijų gyventojams. „Maisto banko“ direktorė Deimantė Žebrauskaitė pasakojo, kad kiekvienas gyventojas, kuriam skirtas nemokamas maistas, kas porą mėnesių gauna apie 8 kg produktų rinkinį, kuriame yra apie 10 skirtingų maisto prekių (miltų, kruopų, dribsnių, kondensuoto pieno).

Pasak maisto labdara užsiimančios įstaigos vadovės, vargingai gyvenančių žmonių skaičius ėmė sparčiai didėti 2008-2009 metais. „Tuo laikotarpiu žmonių skaičius išaugo trigubai. Pernai ir šiais metais pagerėjimo nejaučiame, bet skaičius bent jau tiek daug nebeauga“, - pasakojo D.Žebrauskaitė.