„Konstitucinio Teismo sprendimas yra jo sprendimas – gyvename teisinėje valstybėje. Tačiau kadangi šis klausimas yra gyvybiškai svarbus visiems mūsų žmonėms, būtų galima ir reiktų jį spręsti referendumu, kad žmonės galėtų apie tai pasisakyti. Toks kelias į savo gyvybinių galių sunaikinimą, mano šventu įsitikinimu, nėra tas kelias, nežiūrint to , kad jis konstituciškai pagrįstas“, - DELFI teigė R.J. Dagys.

Paklaustas, ar mano, kad didžioji visuomenės dauguma pritartų santuoka pagrįstai šeimos sąvokai, politikas teigė manąs, jog „sveiko proto žmonių Lietuvoje žymiai daugiau“.

Perklausus, ar tai reiškia, kad priešingai mąstantieji yra nebūtinai sveiko proto R.J. Dagys buvo aptakesnis: „Kurie adekvačiai suvokia situaciją ir supranta, jog sugriovus šeimą, pagrįstą įsipareigojimais, ir palikus gyvenimą vienas su kitu be įsipareigojimų yra kelias į niekur“.

„Aš manau, kad šeima ir visuomenė be atsakomybės vienas prieš kitą tai yra kelias į nebūtį. Manau, būtų labai sveika visuomenėje padaryti gilią diskusiją tarp visų žmonių, o ne palikti tai spręsti vien siauram specialistų ratui. Tai yra mūsų pačių apsisprendimo klausimas, nuo kurio daug kas priklauso, todėl jame turėtų dalyvauti kuo platesnis žmonių ratas ir visi turi prisiimti už tą klausimą atsakomybę. Kaip visi nuspręsim, tada žiūrėsim, kokiu keliu eiti“, - aiškino politikas.

Tačiau jis patikslino, kad referendumo idėja yra pirmoji jo reakcija į trečiadienį paskelbtą Konstitucinio Teismo sprendimą ir jos jis su niekuo nederino.

„Tai yra toks karštas pasiūlymas bet nemanau, kad Konstitucinio Teismo sprendimas padėjo tašką toje diskusijoje“, - reziumavo politikas.

A.Kubilius: nesinorėtų galvoti, kad mes nebesuprastume, kas yra šeima

Andrius Kubilius
Konstitucinio Teismo išvada, jog šeimos koncepcija prieštarauja Konstitucijai, nustebino ir premjerą Andrių Kubilių. Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas teigia, kad toks sprendimas Seimui ir Vyriausybei davė papildomų namų darbų.

„Nenorėčiau komentuoti, kol nesu susipažinęs su Konstitucinio Teismo sprendimu. Susipažinęs tikrai pakomentuosiu. Na, nesinorėtų galvoti, kad Lietuvoje mes kažkaip nebesuprastume, kas yra šeima. Man iki šiol atrodė viskas aišku. Ir mano vaikams, atrodo, yra aišku. Ir aš tikiu, kad ir toliau liks aišku“, - žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė A. Kubilius.

Jam antrino ir socialinės apsaugos ir darbo ministras D. Jankauskas.

Donatas Jankauskas
„Pirmiausiai reikia perskaityti patį nutarimą. Galiu pasakyti viena – kad šios dienos Konstitucinio Teismo sprendimas duoda namų darbų iš tikrųjų Seimui, po to – ir Vyriausybei. Bene pirmą kartą, jeigu neklystu, yra pasisakyta šeimos ir santuokos instituto atžvilgiu. Šeimos ir santuokos institutai yra minimi tame pačiame Konstitucijos straipsnyje. Ir, tiek, kiek supratau iš pranešimo spaudai, jų svarba ir reikšmė nėra paneigiami nutarime“, - kalbėjo ministras.

Jis teigė, jog tolesnis šeimos koncepcijos ir ja grįstų įstatymų permainų likimas bus nuspręstas detaliai išanalizavus Konstitucinio Teismo verdiktą.