Tokį sprendimą Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis priėmė atsižvelgdamas į tai, kad rugsėjo 23 d. susitikę Lietuvos ir Austrijos teisingumo ministrai pasirašė dvišalę deklaraciją. Joje Austrijos teisingumo ministrė įsipareigojo kelti klausimą dėl Europos arešto orderio taikymo išlygos persvarstymo.

„Austrijos ketinimas persvarstyti išlygos taikymą yra ženklas, rodantis, kad šalis išgirdo Lietuvos ir kitų ES partnerių balsus bei Europos komisarės Viviane Reding nuomonę. Tikiu, kad šis itin skausmingas Lietuvai atvejis tapo gera pamoka Europai ir sustiprino jos solidarumą. Tačiau mums nedera sustoti kovojant už bendrą Europos požiūrį į istoriją, kad ir koks sudėtingas šis kelias būtų“, – URM pranešime spaudai teigia Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Pasak jo, bendras Europos požiūris į istoriją dar tik kuriamas. Ir šiame procese Lietuva yra išskirtinai aktyvi.

„Galiu Lietuvą įvardyti kaip valstybę, kuri pirmoji pradėjo skambinti Europos sąžinės varpais. Mes padarėme labai daug tam, kad visa Europa išgirstų apie Michailo Golovatovo atvejį, sužinotų arba žinantys prisimintų, ką Lietuva patyrė Sausio 13-ąją ir vardan ko mes stojome prieš tankus plikomis rankomis. Galiu užtikrintai teigti, kad ateityje sprendimas panašioje situacijoje tiek Austrijoje, tiek bet kurioje kitoje ES šalyje nebus priimtas taip skubotai“, – teigia ministras.

Klausimo sudėtingumą, A.Ažubalio teigimu, liudija ir tai, kiek laiko reikėjo pasiekti, kad ES įtvirtintų siekį kurti bendrą Europos atminties ir sąžinės platformą, tai yra, pradėti kalbėti apie komunistinių režimų padarytus nusikaltimus ta pačia kalba, kaip ir apie nacistinius režimus.