"Apgailestauju, kad yra tokia situacija, bet man atrodo, kad ponia Prunskienė išėjo visiškai į šviesą ir aiškiai parodė savo požiūrį, savo politiką. Manęs tai nenustebino", - Žinių radijo eteryje trečiadienį sakė I.Degutienė.

Susitarimas pasirašytas per Savaitgalį Maskvoje vykusį valdančiosios Rusijos partijos "Vieningoji Rusija" suvažiavimą, į kurį K.Prunskienė buvo pakviesta kaip viešnia.

Lietuvos liaudies partijos ir "Vieningosios Rusijos" susitarimą dėl bendradarbiavimo pasirašė K.Prunskienė ir Dūmos pirmininkas Borisas Gryzlovas, "Vieningosios Rusijos" Politinės tarybos pirmininkas.

Pagal dokumentą, šalys susitarė konsultuotis ir keistis informacija apie Lietuvos ir Rusijos situaciją, dvišalius ir tarptautinius santykius, supažindinti viena kitą su savo patirtimi įvairiose srityse.

Partijos sutarė reguliariai keistis įvairių lygių delegacijomis, rengti ekspertų susitikimus, kitus dvišalius renginius, aktyviai plėtoti tarppartinius ir regioninius ryšius.

K.Prunskienės vadovaujama Lietuvos liaudies partija atstovų Seime neturi, tuo metu "Vieningoji Rusija" turi daugumą Rusijos parlamente.

LLP įkurta 2010 metų pavasarį, kai K.Prunskienė buvo nušalinta nuo vadovavimo Valstiečių liaudininkų sąjungai. Per šių metų vasarį vykusius savivaldos rinkimus partija gavo septynis mandatus iš 1,5 tūkstančio.

Rusijoje prezidento rinkimai jau įvyko?

Rusijoje prezidento rinkimai faktiškai jau įvyko, sakė I. Degutienė, komentuodama Vladimiro Putino ketinimus grįžti į Kremlių.

"Rusijoje prezidento rinkimai jau įvyko, nes Dmitrijaus Medvedevo parama V.Putino kandidatūrai į prezidento postą dar kartą įrodė, kad svarbiausi politiniai sprendimai šioje valstybėje priimami ne tiesioginiuose parlamento ar prezidento rinkimuose, o kelių žmonių, kurie kontroliuoja įvairių politinių ir ekonominių elito grupių tarpusavio santykius", - interviu Žinių radijui trečiadienį sakė parlamento vadovė.

Anot jos, pastaruoju metu, kai prezidentu buvo D.Medvedevas, o V.Putinas vadovavo Vyriausybei, jų santykiai priminė "gero ir blogo policininkų žaidimą".

"D.Medvedevas atliko Rusijos kaip vizitinės kortelės Vakarams vaidmenį, o V.Putinas kontroliavo visą Rusijos politinį ir ekonominį elitą. Niekas nepasikeitė ir akivaizdu, kad toliau Rusijos vidaus ir užsienio politikos kursą lems būtent Rusijos politinės ir ekonominės sanklodos bruožai", - kalbėjo I.Degutienė.

Pasak jos, V.Putinui atėjus į prezidento postą, ypatingų pasikeitimų būti neturėtų: "Tokia situacija jau buvo ir šiandien".

Apie V.Putino ketinimus tapti prezidentu trečiajai kadencijai paskelbta savaitgalį per valdančiosios Rusijos partijos "Vieningoji Rusija" suvažiavimą. Dabartiniam prezidentui D.Medvedevui numatytas premjero postas.