Europos valstybių žemes siaubusį Kalavijuočių ordiną prie Šiaulių nugalėjo lietuvių kariuomenė, taip suteikdama ir Lietuvos valstybei stiprybės, ir kaimyninėms šalims kitus, nei buvo numatę agresoriai, istorijos posūkius. Tačiau šių dienų Lietuvos valdžia neįstengė užtikrinti deramos pagarbos šiam įvykiui paminėti. Saulės mūšio jubiliejui taip ir nepadovanojo žadėto memorialo.

Tais tolimais 1236 rugsėjo 22 netoli Šiaulių, pusiaukelėje į dabartinį Joniškį, įvyko svarbus Lietuvos valstybingumui įvykis. Saulės mūšis. Lietuviai nugalėjo Europą šiurpinusią Kalavijuočių ordino kariuomenę. Šiai reikšmingai datai paminėti šiomis dienomis turėjo būti atidengtas memorialas Saulės mūšiui atminti.

Memorialo erdvės aikštėje šalia ąžuolinių skulptūrų turėjo vykti iškilmingas minėjimas. Tačiau Lietuvai svarbioje istorinėje vietoje Joniškio rajone, Jauniūnuose memorialo nėra - darbus vykdanti bendrovė, nors turėjo memorialą pabaigti maždaug rugsėjo pirmąją, juos tęsti išvis atsisako, mat stringa ir stringa finansavimas iš valstybės biudžeto, o kainos keičiasi.

Joniškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Voldemaras Bandžiukas irgi tegali tik rankomis skėsčioti.

„Darbų sąmatos vertė - 3 milijonai litų. Kadangi tų pinigų šiais metais kažkiek gauta, tai už 1,5 milijono jau darbai ir padaryti. Grubiai skaičiuojant dar 1,5 milijono reikia. Jų nebuvo skirta. Čia ne mūsų pinigai, čia valstybės skirti pinigai per Kultūros ministeriją. Kiek skyrė – tiek ir gavom“, - už Vyriausybę pasiteisino Joniškio politikas.

Kadangi Saulės mūšio memorialo vieta – vis dar tik purvu pažliugusi statybvietė, minėjimas Joniškio rajone Jauniūnuose vyko maždaug už 2 kilometrų - plyname lauke. Lietuvos kultūros fondo valdybos pirmininkas Hubertas Smilgys, memorialo Saulės mūšiui idėją puoselėjantis jau 20 metų, tikina, kad yra labai nusivylęs tuo, kaip pasielgė šalies Vyriausybė, savo nedėmesingumu sumenkindama Saulės mūšio reikšmę.

,,Juk tai fundamentalus Lietuvos valstybės įvykis – Saulės mūšis. Fundamentalus. Jeigu nebūtų tada ta pergalė laimėta, nebūtų nei mūsų valstybės, nei parlamento, nei kitų institucijų. Ir neatrasti biudžete tos nedidelės sumos, turint galvoje istorinio įvykio reikšmingumą, tai žinoma, kad kai kam turėtų būti gėda, bet tik ne Lietuvos visuomenei“, - susirūpinimo neslėpė Lietuvos kultūros fondo valdybos pirmininkas Hubertas Smilgys.

Kaip skelbia išlikę rašytiniai šaltiniai, Saulės mūšyje netoli Šiaulių kalavijuočius nugalėję lietuviai pakreipė baltų valstybių istoriją, sumažino santykių įtampą visoje Rytų Europoje. Šių dienų istorikų manymu, anuomet neįveikus kryžiuočių ir kalavijuočių, šiandien, ko gero, nebūtų ir Lietuvos. Saulės mūšio pergalė itin svarbi vienam Lietuvos regionui – Šiaulių vietovardis pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėtas 1236 metais eiliuotoje Livonijos kronikoje, aprašančioje Saulės mūšį. Rugsėjo 22 d. prieš 11 metų paskelbta ir Baltų vienybės diena.

>

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją