Jie siūlo valstybės valdymo kontrolę išlaikyti didžiausiose šalies energetikos ir transporto bendrovėse. Tai didžiausios šalies elektrinės (Ignalinos AE, Kauno hidroelektrinė, Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė), elektros perdavimo ir paskirstymo tinklai, bendrovės "Lietuvos dujos", "Lietuvos geležinkeliai", "Lietuvos avialinijos", valstybinės reikšmės oro uostai, naftos gavybos verslovės, valstybinė įmonė "Lietuvos paštas", savivaldybių vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo įmonės.

Projekte taip pat siūloma valstybės valdymo kontrolę išlaikyti ir jau privatizuotose bendrovėse "Lietuvos jūrų laivininkystė" ("Lisco"), Lietuvos taupomajame banke ir "Mažeikių naftoje".

"Tai, kad šiame sąraše yra ir jau privatizuotos įmonės, rodo, kad valdanti partija pati pakibo ant savo kabliuko ir jos padėtis yra sudėtinga", - socialdemokratų projektą kritikavo Tėvynės sąjungos (konservatorių) frakcijos seniūnas Andrius Kubilius.

Projektą kritikavo ir kitų opozicinių Seimo partijų - liberalų bei moderniųjų krikščionių demokratų atstovai.

"Teikiamas projektas nebeturi prasmės, nes privatizavimas iš esmės jau yra baigtas", - sakė liberalas Algimantas Matulevičius.

"Socialdemokratai atsidūrė aklavietėje, nes projektas buvo paruoštas jiems būnant opozicijoje ir dabar jie ieško, kaip iš šios padėties išsisukti. Tokį elgesį pavadinčiau aukščiausio laipsnio neatsakingumu", - teigė modernusis krikščionis demokratas Artūras Vazbys.

Tuo tarpu Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narys Bronius Bradauskas BNS sakė, jog svarstomą projektą dar reikėtų pataisyti. Dėl jo savo nuomonę turėtų pasakyti ir socialdemokrato Algirdo Brazausko vadovaujama Vyriausybė.

Parlamentaras taip pat pripažino, kad iš sąrašo reikėtų išbraukti jau privatizuotus objektus.