Krašto apsaugos ministerijoje be STT patikros paskirti 3 viceministrai, Kultūros, Susisiekimo, Sveikatos apsaugos, Užsienio reikalų ir Žemės ūkio ministerijose nepatikrinta po 2 ministrų pavaduotojus, Aplinkos, Energetikos, Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo ir mokslo bei Ūkio ministerijose – po 1 viceministrą.

Pareigingiausi pasirodė trys politikai: finansų ministrė Ingrida Šimonytė, teisingumo ministras Remigijus Šimašius ir vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Netikrinta 18 viceministrų

Kaip liudija STT šių metų rugsėjį Seimo NSGK pateikta informacija, ministrai nėra linkę tikrinti į pareigas skiriamų viceministrų arba kreipiasi dėl patikrinimo šiems jau pradėjus eiti pareigas.

Aplinkos ministerijoje be patikros 2008-aisiais paskirtas Aleksandras Spruogis, Energetikos ministerijoje – 2011-ųjų birželį pareigas pradėjęs eiti Arvydas Darulis, Krašto apsaugos ministerijoje – nuo 2008-ųjų vasaros dirbantis Vytautas Umbrasas, taip pat 2009-ųjų birželį paskirtas Rimas Jonaitis ir 2010-aųjų gruodį viceministrės pareigas pradėjusi eiti Indrė Pociūtė-Levickienė.

Beje, R. Jonaitis šiuo metu Krašto apsaugos ministerijoje nebedirba, jį pakeitė Mykolas Juozapavičius.

Kultūros ministerijoje STT patikros nepraėjo Deividas Staponkus ir Nijolė Laužikienė – abu jie į pareigas paskirti 2010 m. liepą. Šioje ministerijoje neseniai atsirado ir naujas viceministras Stanislavas Vidtmanas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje pradėdama eiti savo pareigas 2009 m. balandį netikrinta Audros Mikalauskaitės dosjė. Susisiekimo ministerijoje, kaip nurodo STT, patikros nepraėjo viceministras Arūnas Štaras, paskirtas 2008 m. gruodį, ir jo kolega Rimvydas Vaštakas, paskirtas 2009 m. gegužę.

Sveikatos apsaugos ministerijoje situacija panaši: nepatikrintais laikomi du viceministrai – nuo 2008 m. gruodžio mėn. dirbanti Nora Ribokienė ir 2009 m. liepos mėnesį į pareigas paskirta Janina Kumpienė.

Užsienio reikalų ministerijoje viceministrais be STT patikros paskirti nuo 2009 m. birželio dirbantys Asta Skaisgirytė-Liauškienė ir Evaldas Ignatavičius.

Nepatikrinta ir švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė, dirbanti nuo 2008 m. vasaros, bei ūkio viceministras Giedrius Kadziauskas, į pareigas paskirtas šių metų kovo 29 d. Tiesa, Ūkio ministerija dėl G. Kadziausko kreipėsi į STT, tačiau jis jau buvo pradėjęs darbą, o STT atsakė, kad prašymas nemotyvuotas, tad informacija nerinkta.

Panašiai STT atsakė ir energetikos ministrui dėl viceministro A. Darulio, nors ministras savo pavaldinį prašė patikrinti jam jau pradėjus eiti pareigas.

Informacijoje, pateiktoje NSGK, STT nurodo, jog patikra nevykdyta ir Žemės ūkio ministerijoje dirbantiems dviems viceministrams – nuo 2008 m. gruodžio dirbančiam Aušriui Macijauskui bei nuo 2009 m. gegužės darbą pradėjusiam Edvardui Raugalui.

Kaip žinoma, STT šių metų birželį nustatė, jog žemės ūkio viceministras A. Macijauskas galimai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi į Nacionalinės žemės tarnybos Kėdainių žemėtvarkos skyriaus vadovus paskirdamas Vigimantą Kisielių. Pasak STT, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad žemės ūkio viceministras galimai siekė asmeninių tikslų, vengdamas privalomo skelbti konkurso dėl V. Kisieliaus įdarbinimo.

Ministerijos: viceministrai patikrinti išduodant leidimus dirbti su slapta informacija

Tačiau ministerijų atstovai teigia, kad daugeliu atvejų viceministrai netikrinti dėl to, kad iki šių metų liepos 1 d. dar nebuvo tokios pareigos, o esą anksčiau paskirtų viceministrų tikrinti STT nereikia. Maža to, dalis ministerijų sako, kad viceministrai yra tikrinami prašant šiems leidimų dirbti su slapta informacija – tad tikrinti dar kartą nėra pagrindo.

Pavyzdžiui, susisiekimo ministro patarėjas Martynas Čerkauskas DELFI nurodė, kad dėl A. Štaro ministras kreipėsi į STT 2008 m. gruodį, tačiau gavo atsakymą, jog prašymas turi būti paremtas konkrečiais duomenimis, keliančiais pagrįstas abejones dėl asmens patikimumo.

„Kadangi jokių įtarimų nėra, STT nurodė neturinti teisės rinkti ir teikti informaciją apie nurodytą asmenį. Pagal minėtą atsakymą buvo galima daryti išvadą, kad asmuo tikrinamas ir apie jį informacija suteikiama tik nurodžius konkrečius įtarimus dėl neteisėtos veiklos. Kadangi ministras kiek vėliau priimdamas į darbą viceministrą R. Vaštaką jokių įtarimų neturėjo, dar kartą į STT nebuvo kreiptasi. Tačiau abu viceministrai vėliau vis tiek buvo patikrinti specialiųjų tarnybų jiems prašant leidimo dirbant su valstybės paslaptimis“, - teigė M. Čerkauskas.

Panašiai atsakė ir Žemės ūkio ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vilius Rekevičius, kurio teigimu, maždaug po mėnesio, kai viceministrai pradėjo eiti savo pareigas, jie gavo leidimus dirbti su medžiaga, tad ministrui neatrodė, jog būtini dar kokie kiti patikrinimai.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerio Rimanto Remeikos, abi STT dokumente nurodytos viceministrės taip pat turi leidimus darbui su valstybės paslaptimis, be to, jos ir iki paskutiniojo paskyrimo ėjo svarbias pareigas, kurioms buvo reikalingas asmens patikrinimas.

Leidimus dirbti su valstybės paslaptimis turi ir užsienio reikalų viceministrai A. Skaisgirytė-Liauškienė bei E. Ignatavičius.

Pasak krašto apsaugos ministrės atstovės spaudai Ugnės Naujokaitytės, visi į pareigas skiriami Krašto apsaugos ministerijos viceministrai bei kiti darbuotojai yra išsamiai bei nuodugniai tikrinami dėl slaptumo žymos, kurios reikalauja užimama pareigybė.

„Šį darbą atlieka Antrasis operatyvinių tyrimų departamentas, kuris po to visą informaciją pateikia Valstybės saugumo departamentui. Tikrinant, ar asmeniui gali būti išduotas leidimas dirbti bei susipažinti su įslaptinta informacija, yra kreipiamasi ir į Specialiųjų tyrimų tarnybą“, - teigė ministrės atstovė.

Pasak jos, naujasis viceministras M. Juozapavičius dėl leidimo dirbti ir susipažinti su įslaptinta informacija buvo tikrinamas ankstesnėje darbovietėje – tai yra Užsienio reikalų ministerijoje, tad papildomo patikrinimo neprireikė.

Nevienodai traktuoja įstatymą

Šių metų liepos 1 d. įsigaliojo nauja Korupcijos prevencijos įstatymo nuostata, įpareigojanti ministrus prieš paskiriant viceministrus, ministerijų kanclerius, taip pat jiems pavaldžių įstaigų vadovus bei pavaduotojus patikrinti jų dosjė per STT.

„Į pareigas asmuo gali būti paskirtas tik gavus ir įvertinus informaciją iš Specialiųjų tyrimų tarnybos“, - rašoma nuo liepos įsigaliojusiame įstatymo straipsnyje.

Iki tol ministrai irgi turėjo galimybę kreiptis į STT bei prašyti patikrinti žmogų, kurį rengiamasi skirti į atsakingas pareigas, tačiau dėl viceministrų patikrinimo privalomumo ministerijos ir STT laikosi skirtingos nuomonės.

STT mano, kad asmenų patikrinimas korupciniu požiūriu prieš jam pradedant eiti pareigas buvo privalomas ir iki liepos, tuo tarpu ministerijose manoma, kad viceministrų patikrinimui užtenka, kad jiems išduodamas leidimas dirbti bei susipažinti su valstybės paslaptį sudarančia informacija, o esą privalomumas kreiptis dėl patikrinimo korupciniu požiūriu įtvirtintas tik liepą.

„Dabar galiojanti įstatymo redakcija įsigaliojo nuo 2011 m. liepos 1 d. Pagal ją įstaigos vadovas privalo kreiptis, o STT suteikti informaciją, o iki šiol galiojusioje įstatymo redakcijoje įstaigos vadovas (suabejojęs ar šiaip) galėjo kreiptis, o STT privalėjo tokią informaciją suteikti. Taigi seniau „galėjo“, o dabar „privalo“, - DELFI teigė Žemės ūkio ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas V. Rekevičius.

Tuo tarpu STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Ruslanas Golubovas sako, jog iki liepos asmenų, skiriamų į viceministrų pareigas, patikrinimas taip pat buvo privalomas, tik pagal kitą straipsnio dalį. Šioje dalyje teigiama, kad informacijos apie asmenis, siekiančius eiti viceministrų ir kitas pareigas, pateikimas yra privalomas.

„Informuojame, kad minimas raštas Seimo Nacionalinio saugomo ir gynybos komitetui yra informacinio pobūdžio, kuriame konstatuojama faktinė situacija dėl, STT nuomone, vienos iš svarbiausių korupcijos prevencijos priemonių - asmenų patikrinimo. Tuo pačiu atkreiptinas dėmesys, kad iki Korupcijos prevencijos įstatymo 2011 m. liepos 1 d. redakcijos, asmenų, skiriamų į viceministrų pareigas, patikrinimas taip pat buvo privalomas“, - DELFI atsiųstame rašte teigia STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas.