Pastaruoju metu į antstolių kontoras pradėjo plūsti vyrų pretenzijos, kad buvusios jų žmonos vaikams išlaikyti reikalauja didesnių sumų, nei priteisė teismas. Nors Vyriausybės nutarimas dėl alimentų indeksavimo įsigaliojo kiek daugiau nei prieš trejus metus, dauguma alimentininkų tik neseniai pajuto, kad brangstant pragyvenimui reikia daugiau pinigų skirti ir atžaloms išlaikyti. Tai jiems labai nepatinka. "Vyrai pikti, jie įsitikinę, kad turi mokėti tik teismo priteistą sumą ir ne daugiau", - dienraščiui pasakojo antstolė Angelė Kvaraciejienė.

Pagal nustatytą tvarką išmokas privalo indeksuoti tas, kas jas perveda gavėjams. Alimentai buvo indeksuoti siekiant vaikams skirtas išmokas bent iš dalies apsaugoti nuo infliacijos. Indeksavimo koeficientas keičiasi kiekvienais metais, atsižvelgiant į infliacijos pokyčius. Šiais metais alimentų indeksavimo koeficientas pats žemiausias per visus pastaruosius trejus metus ir sudaro vos 3,8 procento (ankstesniais metais jis buvo atitinkamai 8,1 ir 8,5 proc.). Taigi, jei teismas priteisė mokėti 100 litų alimentų per mėnesį, su šeima negyvenančiam vyrui teks mokėti 3,8 lito daugiau. Vyrai labiausiai niršta dėl to, kad pradėjus indeksuoti alimentus priskaičiuojamas ne tik šių metų indeksavimo koeficientas, bet ir ankstesnių metų. Tai mėnesinę alimentų sumą padidina nuo dešimčių iki šimtų litų.

Skirtumą labiausiai pajunta tie, kurie dėl įvairių priežasčių alimentus pradėjo mokėti praėjus daugiau nei metams nuo jų priteisimo.