"Kad išlaikytume tą patį procentą nuo BVP augant ekonomikai, reikia papildomų 75 mln. litų. O kad truputį nors jį užaugintume, kad modernizuotume kariuomenę (...), reikia papildomų pajėgų", - trečiadienį Seime žurnalistams sakė ministrė.

Tačiau teigė "nenorinti spekuliuoti", kiek gynybos biudžetas galėtų augti, nes dėl to dar nesutarta Vyriausybėje.

"Dėl kitų metų turbūt niekas neprieštarauja nei Seime, negirdėjau, kad ir prezidentė prieštarautų, jog nuosekliai pamažu bent jau būtų sustabdytas kritimas to procento, kuris yra nuo bendro vidaus produkto. Manau, užteks politinės valios, kad pamažu, nuosekliai, pagal finansines galimybes nenuskriaudžiant nei pensininkų, nei dirbančiųjų, nei kitų, proporcingai galėtume atstatyti tą duobę, į kurią patekome krizės metu", - kalbėjo R.Juknevičienė.

Ji abejojo, ar kitąmet Lietuvai pavyks pasiekti, jog krašto apsaugai būtų skirta 1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) lėšų.

Kita vertus, ministrė priminė, jog Vyriausybės programoje nurodyta siekti, kad šios lėšos sudarytų 2 proc. BVP.

Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė, kad Lietuva neturi įsipareigojimo siekti skirti gynybai 2 proc. BVP siekiančią sumą.

"Turėčiau labai aiškiai suformuluoti apie kažkokius neva esančius tarptautinius įsipareigojimus. Niekur, jokiose sutartyse 2 proc. nėra", - Lietuvos radijui sakė valstybės vadovė.

"Iš 28 šalių NATO narių tik penkios skiria 2 proc., Lietuva skiria apie 1 procentą. Taip, nėra daug. Bet esmė ne kiek, o kam, ir tų išlaidų kokybė", - teigė D. Grybauskaitė.

Ji svarstė, kad visuomenei sunku paaiškinti, jog gynybos finansavimas turi būti didinamas, tačiau kartu pabrėžė, kad net ir nupirkus ginkluotės už 1 mlrd. litų Lietuvos gynybinė galia žymiai nepadidėtų.

Gnybos ekspertai pabrėžia, kad NATO šalių politinis įsipareigojimas siekti skirti gynybai 2 proc. nuo BVP yra nuolat pabrėžiamas įvairių aukščiausio lygio Aljanso susitikimų metu. Tokie įsipareigojimai, anot ekspertų, yra ne kartą minėti Valstybės gynimo tarybos nutarimuose.

Įsipareigojimas siekti 2 proc. nuo BVP siekiančio finansavimo gynybai taip pat yra minimas ir nesenuose NATO dokumentuose. 2011 metų kovo mėnesį NATO gynybos ministrų patvirtintose Politinėse gairėse šalys, neskiriančios 2 proc., yra raginamos didinti gynybai skirtą finansavimą.

Lietuvą dėl mažo gynybos finansavimo sukritikavę ir sąjungininkai NATO.