Tai DELFI patvirtino Lietuvos lenkų sąjungos sekretorius Edvardas Trusevičius. Pasak jo, parengiamieji darbai jau vyksta, tačiau mitingas neįvyks, jei Lietuvos-Lenkijos švietimo ekspertų grupė priims tokį sprendimą, kokio trokšta Lietuvos lenkai.

„Bus tas įvykis ar ne – priklausys nuo pirmadienio posėdžio Varšuvoje. Žiūrint, ką ta dvišalė grupė nuspręs. Jeigu neigiamai – tai, be abejo, tas įvyks. Jeigu teigiamai – tai neturėtų būti to mitingo“, - sakė E. Trusevičius.

Pasak jo, nors ekspertų darbo grupė nepasižymi didele sprendžiamąja galia, nuo jos rekomendacijų gali priklausyti Lenkijos lietuvių švietimo ateitis. „Jinai (darbo grupė – DELFI) pateiks vienokius arba kitokius pasiūlymus. Gerus arba blogus. Priimtinus vienai iš šalių arba nepriimtinus“, - aiškino pašnekovas.

Lenkų sąjungos sekretorius taip pat pažymėjo, kad kol kas darbo grupės veiklos rezultatai lenkus nuteikia pozityviai.

„Jie duoda teigiamų ženklų. Yra išdiskutuoti kai kurie rūpimi klausimai, tiktai kol kas nėra priimto sprendimo. Nes sprendimų priėmimui yra paskirtas antras posėdis. Kiek žinau iš pačios darbo grupės narių, kol kas viskas vyksta gerąja linkme. Ekspertai įsigilino į klausimą ir bando ieškoti sprendimų, - pažymėjo E. Trusevičius. - Yra tam tikras emocijas keliantys klausimai, bet tai yra natūralu. Tačiau geranoriškumas matosi ir iš vienos, ir iš kitos pusės.“

Anot pašnekovo, pasirengimą mitingui inicijuoja Lietuvos lenkų moksleivių tėvai. Jau kreiptasi į sostinės savivaldybę su prašymu išduoti leidimą mitingui prie Seimo. Tačiau jeigu darbo grupės išvados tenkins lenkų bendruomenę, šiuo leidimu nebus pasinaudota.

DELFI žiniomis, įvairių lenkų organizacijų atstovai prie Seimo ketina atvesti iki 5 tūkst. žmonių.

Vilniaus vicemeras Jaroslavas Kaminskis DELFI teigė, kad savivaldybė leidimo mitingui kol kas neišdavė – esą mitingo organizatoriai turi pasirūpinti keliomis smulkmenomis, pvz., užtikrinti, kad po mitingo bus kam sutvarkyti aplinką. Po to, anot mero pavaduotojo, leidimas turėtų būti suteiktas.

Po 2009 m. sausio 16 d. įvykusių riaušių, mitingai prie Seimo tapo labai retu reiškiniu. Aiškinant saugumo sumetimais, sostinės savivaldybė neišdavė leidimų mitinguoti Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai ir dar kelioms kitoms organizacijoms. Dabartinės kadencijos sostinės valdžia pirmąsyk sprendžia dėl leidimo tokiam dideliam protesto renginiui prie Seimo.