Savivaldybių ugniagesiams gelbėtojams atlyginimų fondui trūksta apie 8 mln. Lt, o PADG - apie 10 mln. Lt. Neatmetama, jog rudeniop, ugniagesiams gelbėtojams dėl to gali tekti eiti nemokamų atostogų.

Trūkstant lėšų imamasi naikinti dalį trečio lygmens komandų.

"Komandos negali būti "raišos viena koja". (...). Kai kurios komandos bus uždaromos, jeigu nepadidės finansavimas, tam, kad likusios komandos dirbtų visu pajėgumu", - teigė ministras.

Permainos palies ne visas nestatutinių ugniagesių komandas - efektyviai dirbančios darbo nenutrauks, o gyventojų saugumas dėl to nesumažės. Anot ministro, tos savivaldybės, kurios yra optimaliai susitvarkiusios trečiojo lygmens gaisrinių tinklą, neuždarinės nieko.

"Atsižvelgiant į gyventojų skaičių ir gaisringumo rodiklius, kai kurios savivaldybės akivaizdžiai turi per daug trečio lygmens komandų ir jas be didesnės grėsmės žmonių saugumui galima uždaryti", - taip dalies komandų panaikinimą teisino R. Palaitis.

Komentuodamas pirmadienį atnaujintą ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos piketą R. Palaitis įžvelgė ir politinių motyvų, o reaguodamas į kritiką dėl dialogo trūkumo protestuotojams patarė kreiptis į kitas institucijas.

"Jeigu jų lyderis (Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos (UGPS) lyderis Saulius Džiautas - ELTA) ruošiasi eiti į rinkimus, kaip tu jiems piketuoti uždrausi? (...) Visų pirma siūlyčiau eiti derėtis su Finansų ministerija, o paskui su Seimu, nes, kaip žinote, biudžetas yra įstatymas, o įstatymai priimami Seime".

ELTA primena, kad derybų nesulaukusi ugniagesių gelbėtojų profesinė sąjunga (UGPS) atnaujino protesto akciją, pradėtą rugpjūčio 31 d. prie Šiaulių arenos, kur vyko Europos krepšinio čempionato B grupės komandų varžybos.

Prie "Siemens" arenos Vilniuje ugniagesiai reikalavo neatleidinėti ugniagesių, teisingai apmokėti už darbą ir spręsti įsisenėjusias problemas. Europos krepšinio čempionato sirgalių, svečių, žaidėjų ugniagesiai gelbėtojai prašė paramos griūvančiai priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo sistemai. Profsąjungų teigimu, Vyriausybė, Vidaus reikalų ministerija, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas į ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos prašymus spręsti problemas, dėl kurių griūva gerai veikusi sistema, nekreipia dėmesio.

Tokį sprendimą UGPS priėmė po to, kai vietoj derybų su Vyriausybe iš Prezidentūros sulaukė rašto apie tai, kad ugniagesių kreipimasis persiųstas Vidaus reikalų ministerijai.

Anot UGPS pirmininko Sauliaus Džiauto, kol Vyriausybė nesisėda prie derybų stalo ir nedaro jokių žingsnių problemoms spręsti, UGPS protestuos prie sporto arenų Vilniuje ir Kaune.

UGPS protestuoti nusprendė sužinojusi, jog Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas kreipėsi į savivaldybių merus, siūlydamas naikinti 40 savivaldybių ugniagesių gelbėtojų komandų. Jeigu tai bus įgyvendinta, darbo neteks apie 300 nestatutinių ugniagesių gelbėtojų.

Pasak S. Džiauto, menko finansavimo pasekmė - vietoj penkių statutinių ugniagesių viename skyriuje budi trys, taigi ir gaisro gesinti vyksta mažesnė komanda, taip pažeidžiami darbo saugos reikalavimai, nukenčia darbo kokybė, vis sunkiau užtikrinti tinkamą reagavimą į nelaimes. Dėl apgailėtino finansavimo PAGD nesukomplektuota daugiau nei 600 etatų.

2011 metais statutiniai ugniagesiai, spręsdami biudžeto deficito problemas, nemokamai atostogavo po vieną budėjimą, o nestatutiniai ugniagesiai - po 3 darbo dienas. 2012 metais situacija nebus geresnė, lėšų nepakaks nė darbo užmokesčiui, nes gautas Finansų ministerijos raštas 2012 metais darbo užmokesčio fondą planuoti ne didesnį nei 2011 metais.