Tiesa, esant tokiai situacijai, naktimis formuosis rūkai – didžiausias jų pavojus bus naktį iš šeštadienio į sekmadienį.

Laimė, sekmadienio dieną galėsime džiaugtis saulėtais ir gana šiltais orais – temperatūra kils iki 17-22 laipsnių.

Rugsėjo 9 d. daug kur trumpi lietūs. Naktį vietomis rūkas. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, 6–11 m/s. Žemiausia temperatūra naktį 7–12, pajūryje iki 15 laipsnių, aukščiausia dieną 14–19 laipsnių šilumos.

Rugsėjo 10 d. vietomis trumpai palis. Naktį kai kur rūkas. Temperatūra naktį 8–13, pajūryje iki 15, dieną 15–20 laipsnių šilumos.

Rugsėjo 11 d. lietaus nenumatoma. Naktį rūkas. Temperatūra naktį 6–11, dieną 17–22 laipsniai šilumos.

Rūkas – atšalimo padarinys

Šiais metais ruduo prasidėjo ne tik lietingais, gana vėjuotais, bet ir ūkanotais orais. Rūko susidarymas yra siejamas su atšalimo procesais. Vasaros metu, kai oras naktį atvėsta tik neilgam, rūkai dažniausiai būna trumpalaikiai – trunka ne ilgiau nei tris valandas. Deja, rudenį naktys vis ilgėja, jos būna vėsios, tai ir rūkas sklaidosi sunkiau ir neretai dangų temdo ir pirmoje dienos pusėje.

Rūkas – tai pakibusių vandens ar ledo dalelių sankaupa ploname atmosferos sluoksnyje prie žemės paviršiaus.

Rūke matomumas siekia mažiau nei 1000 metrų, o jei matomumas kinta nuo 1 iki 10 kilometrų, tai toks reiškinys yra vadinamas rūkana.

Rūkui susidaryti palankiausios sąlygos yra tada, kai šiltas oras iš Atlanto vandenyno užslenka ant jau atvėsusio Žemės paviršiaus. Jei tokią naktį per Lietuvą keliauja dar ir anticiklono gūbrys, tai rūkai uždengia didelę šalies dalį. Artėjant žiemai rūkai dažnėja ir trunka ilgiau.

Štai ir šį rugsėjį rūkai formuojasi beveik kiekvieną naktį – drėgmės pakanka, naktys vėsios, ir jei nelyja, tai neretai kyla rūkas. Artimiausios naktys taip pat ne išimtis – tai vienur, tai kitur, ypač žemesnėse vietovėse, bus ūkanota.

Šaltinis
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją