LLS valdyba sekmadienį susirinkusi į neeilinį posėdį nusprendė kreiptis į lenkų mokyklų moksleivius ir jų tėvus
su prašymu nuo pirmadienio laikinai nutraukti streiką.

"Streiko paskelbimas lenkų mokyklose Lietuvoje skambiai nuaidėjo ne tik mūsų valstybėje, o taipogi Lenkijoje ir Europos Sąjungos struktūrose. Įvertinę šį faktą ir tolesnių įvykių raidą kreipiamės į streiko komitetus bei lenkų mokyklų moksleivius ir jų tėvus prašydami nuo rugsėjo 5 d. laikinai nutraukti streiką. Tegul rugsėjo 2 d. įvykiai taps įspėjimu, parodo mūsų siekį ginti moksleivių interesus, bei pasiruošimą bet kuriuo metu kovoti už lenkų švietimą Lietuvoje. Esant situacijai, jog ir šį kartą Lietuvos Respublikos valdžia aiškiai ignoruos Lietuvos lenkų bendruomenės reikalavimus, streikas galėtų būti tęsiamas", - rašoma sąjungos kreipimesi.

Lietuvos lenkai piktinasi įstatymo nuostatomis, kurios reikalauja iš tautinių mažumų daugiau disciplinų mokytis valstybine - lietuvių, o ne lenkų kalba. Protestuojantys lenkai tai vadina asimiliacijos politika.

LLS vienareikšmiškai parėmė streiko komitetų kūrimąsi ir streiko paskelbimą rugpjūčio 31 d. mokyklose, kuriose mokymas vyksta lenkų kalba. Pranešama, kad rugsėjo 2 d. iš virš aštuoniasdešimties lenkų mokyklų, esančių Vilniaus krašte, daugiau nei septyniasdešimtyje švietimo įstaigų neaidėjo vaikų balsai. Vyresnių klasių moksleiviai ir jų tėvai atvyko į mitingą prie Prezidentūros Vilniuje.