Tačiau Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius teigia,kad tokia praktika jam negirdėta bei nelabai suprantama.

„Nežinau, man neteko girdėti. Apskritai, kam tai reikalinga, aš net nesuvokiu. Aš suprantu, jeigu krikštas yra su mišiomis, tai iš tikro, jeigu užprašo – neateina, šitai klebonui sudarytų tam tikrų keblumų. Arba jeigu užprašomos mišios už mirusį, tarkime, metinių proga ir neateina. Kadangi šeštadienių ir sekmadienių – dienų, kurių visi nori – ne tiek ir daug, tai, aišku, klebonui būtų nelabai smagu. Bet tokios praktikos niekur negirdėjau. Man ji visai nesuprantama ir, manau, visiškai nereikalinga“, - DELFI teigė S. Tamkevičius.

Paprašė palikti avansą

Šiaulietė Jurgita savo dukrelę krikštyti nusprendė šią vasarą. Moteris pasakoja, kad atėjus į bažnyčią jai buvo leista pasirinkti patogų krikštynų laiką, iš buvusių laisvų vietų. Tuomet Jurgitos paprašė palikti avansą, kurio dydis siekia 50 Lt – arba „pusė sumos“, kuri yra vadinama ne krikšto kaina, o auka.

„Nueini užsiprašyti datos iš anksto, pas juos yra registracijos žurnalas, kuriame surašyti laikai kas pusę valandos. Man taip aiškino, kad registruojama kas pusę valandos, esą dabar nėra taip, kad surinktų grupę vaikų ir vienu metu krikštytų visą būrelį. Kadangi vienam žmogui skiriamas pusvalandis individualiai, tai aš supratau, jog tam, kad jiems tas pusvalandis nepražūtų, jie paprašo avanso: susimoki ir tada jie turbūt garantuoti, jog ateisi“, - DELFI pasakojo Jurgita.

Klausiama, ar asmuo, pas kurį Jurgita rezervavo krikštynų laiką, nurodė konkrečią rankpinigių sumą, moteris pasakojo tiesiai paklaususi, kiek reikia palikti ir jai buvo atsakyta, kad 50 Lt.

„Manęs paprašė, gal galite palikti avansiuką. Sakau, galiu, o kiek reikia. Sako – pusę sumos, 50 litukų. Tai aš tada supratau, kad visa suma yra 100 Lt. O kitą dalį, sako, atiduosit po visos šventės“, - teigė pašnekovė.

Užstatas tam, kad žmonės neapsigalvotų

Šiaulių švč. Mergelės Marijos nekalto prasidėjimo bažnyčios vikaras, kunigas Feliksas Baliūnas DELFI aiškino, kad rankpinigiai arba užstatas iš žmonių imamas paprasčiausiai todėl, kad jie nesugalvotų užsirašyti krikštui arba santuokai ir vėliau paskirtą dieną ar laiką neatvyktų.

„Pirmiausia, taip daroma todėl, kad būtų atsakingiau užsiimta vieta. Nes būna žmonės apsigalvoja ir kitur išvažiuoja, o pas mus lieka užimta vieta, kitas negauna prieiti – pasilieka tuščia vieta. Tai tarsi toks užstatas, paskui jis įskaitomas į auką“, - pasakojo kunigas F. Baliūnas.

Klausiamas, ką daryti tėvams, jeigu vaikas suserga ar išvežamas į ligoninę, dvasininkas sakė, jog krikšto sakramentas gali būti suteikiamas ir ligoninėje, be to, visuomet galima krikšto laiką perkelti kitam kartui – tuomet perkeliamas ir avansas.

Pasak kunigo F. Baliūno, užsirašant santuokos sakramentui sužadėtinių tai pat prašoma palikti užstatą, kuris irgi siekia apie 50 Lt, bet esą galima palikti ir mažiau.

S.Tamkevičius: galima paprašyti įspėti apie pasikeitusius planus

Savo ruožtu Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas, Kauno arkivyskupas S. Tamkevičius sako nesuprantąs, kam to reikia, ypač jeigu krikštijama be mišių. Pasak dvasininko, užsirašant klebonas tiesiog galėtų paprašyti žmonių pranešti iš anksto, jeigu kas nors pasikeistų ir jie negali numatytu laiku atvykti.

„Aš suprantu, jeigu krikštas yra su mišiomis, tai iš tikro, jeigu užprašo – neateina, šitai klebonui sudarytų tam tikrų keblumų. Arba jeigu būtų užprašomos mišios už mirusį, pavyzdžiui, metinių proga, ir neateitų. Kadangi šeštadienių ir sekmadienių, kurių visi nori, ne tiek ir daug yra, tada, aišku, klebonui būtų nelabai smagu. Bet tokios praktikos niekur negirdėjau. Man ji visai nesuprantama ir, manau, visiškai nereikalinga“, - sakė S. Tamkevičius.

„O jeigu taip ir atsitiktų, kad žmogus prašė ir paskui atsakė, tai klebonas tik galėtų priminti, kad jeigu kartais pasikeistų kas nors, būtų labai gerai, kad praneštumėte iš anksto. Tai taip paprašyti yra suprantama, bet kad kažkokių rankpinigių prašyti, tai nežinau“, - pridūrė arkivyskupas.