Įvykio vieta yra saugoma, tyrimo komisijos specialistai dirba vietoje, kur sudužo Lietuvos kariuomenės lėktuvas „L-39 ZA Albatross“, jie renka ir fiksuoja duomenis lėktuvo sudužimo vietoje.

Lėktuvo detalės yra ruošiamos evakuacijai į KOP Aviacijos bazę, kur jos bus saugomos. Tyrimą bei darbus apsunkina tai, kad lėktuvas nukrito į pelkėtą vietovę, gruntas šioje vietoje yra nestabilus, daug vandens, vietovė yra nepasiekiama sunkiu transportu. Iškėlimo darbus atlieka keliolikos karių komanda. Nuolaužoms iškelti naudojamas Lietuvos KOP sraigtasparnis Mi-8, tad darbų trukmę įtakoja ir oro sąlygos.

Vykdant tyrimą yra bendraujama ir su NATO partneriais.

Tyrimas pradėtas siekiant išsiaiškinti avarijos priežastis, tyrimą atlieka specialiai sudaryta komisija, kurią sudaro krašto apsaugos sistemos specialistai.

Į įvykio vietoje dislokuoti Lietuvos kariuomenės Taikos meto operacinių pajėgų kariai, kurie užtikrina įvykio vietos apsaugą ir teikia pagalbą tyrimo komisijai.

Rugpjūčio 30 d. apie 10.30 val. Šiaulių apylinkėse esančioje Lietuvos kariuomenės Aviacijos bazėje vykstančių pratybų metu ore susidūrė Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) orlaivis „L-39 ZA Albatross“ ir Prancūzijos karinių oro pajėgų naikintuvas „Mirage 2000C“.

Orlaiviai vykdė suplanuotus treniruočių skrydžius. Skrydžio metu ore įvyko orlaivių susidūrimas, po kurio Lietuvos karinių oro pajėgų lengvasis atakos naikintuvas L39 nukrito šalia Rėkyvos ežero. Pilotai sėkmingai katapultavosi, vėliau juos surado ir į KOP Aviacijos bazę išskraidino KOP paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnis Mi-8. Pilotai po medicininės apžiūros sugrįžo į tarnybos vietą.

„Po susidūrimo pilotai padarė viską kad orlaivį nukreiptų į negyvenamą vietovę, kad nebūtų sukelta žala civiliams gyventojams“, – vakar Krašto apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius.

Naikintuvas „Mirage 2000C“ nusileido savo eiga, bet patyręs stabilizatoriaus pažeidimus.

Prieš pratybas buvo atlikti visi reikalingi instruktažai ir medicininiai patikrinimai.