Nuolaida viršija 40 tūkstančių litų

Liepos 14 dieną Vilniaus miesto tarybos skubos tvarka priimtu sprendimu bendrovė “Via sportas” buvo atleista nuo 3,696 tūkst. litų nekilnojamojo turto mokesčio ir 39,874 tūkst. litų valstybinės žemės nuomos mokesčio už 2004 metus.

“Via sportas” buvo vienas dosniausių V.Adamkaus fondo rėmėjų, skyręs jam 100 tūkst. litų. Šio fondo lėšomis buvo finansuojama dabartinio Prezidento rinkimų kampanija.

V.Adamkų kandidatu į prezidentus iškėlė ir aktyviausiai per rinkimus rėmė Liberalų ir centro sąjunga. Šios partijos atstovas Darius Gudelis po rinkimų tapo Prezidento patarėju vidaus politikos ir analizės klausimais.

Valdininkai dengiasi procedūromis

Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių tarnybos vedėja Ieva Bačinskaitė sakė, kad “Via sportas” buvo atleistas nuo mokesčių todėl, kad yra įsigijęs iš Savivaldybės pastatą, tačiau negali juo naudotis, nes ten įsikūręs Vilniaus psichikos sveikatos centras.

“Susidarius situacijai, kai privačios kompanijos įsigytame pastate vis dar yra įsikūręs Vilniaus psichikos sveikatos centras, Savivaldybė privalėtų apmokėti privačiai kompanijai nekilnojamojo turto bei valstybinės žemės nuomos mokesčius, o “Via sportas” turėtų įstatymų numatyta tvarka tuos mokesčius mokėti Savivaldybei”, - sakė I.Bačinskaitė.

“Kad būtų išvengta tokių nereikalingų procedūrų, Vilniaus miesto savivaldybės taryba nusprendė atleisti bendrovę “Via sportas” nuo minėtų mokesčių už tą dalį turto, kuriuo dabar naudojasi Savivaldybės įmonė”, - pridūrė ji.

Vilniaus savivaldybė šiemet bendrovę “Via sportas” nuo mokesčių atleido jau antrą kartą. 2002 metų spalio 9 dieną prieš gruodžio mėnesį vykusius Prezidento ir savivaldybių tarybų rinkimus ši bendrovė buvo atleista nuo 44,755 tūkst. litų mokesčių.

Atleido nuo įspūdingų sumų mokesčių

Savivaldybės dėmesio taip pat yra sulaukusi ir 61 tūkst. litų V.Adamkaus fondą parėmusi bendrovė “Ranga IV”. Minėtu 2002 metų spalio 9 dienos sprendimu ši įmonė buvo atleista nuo 184,790 tūkst. litų mokesčių.

Nuo mokesčių 2002 metų rudenį taip pat buvo atleistos Liberalų sąjungą per savivaldybių rinkimus bei V.Adamkų per Prezidento rinkimų kampaniją finansavusios bendrovė “Montuotojas” ir koncerno “MG Baltic” įmonės.

“MG Baltic” per 2002 metų rinkimus V.Adamkui skyrė 50 tūkst. litų, o koncerno valdomos įmonės Liberalų sąjungai paaukojo 35 tūkst. litų. “Montuotojas” dabartinio Prezidento rinkimų kampaniją 2002-2003 metais parėmė 80 tūkst. litų, o Liberalų sąjungai skyrė 16,5 tūkst. litų.

“MG Baltic” kontroliuojamas įmones Vilniaus savivaldybė 2002 metais atleido nuo mokesčių, kurių bendra suma siekė 139 tūkst. litų, o “Montuotoją” - nuo beveik 95 tūkst. litų.

Prezidentūra nemato ryšio

Prezidento spaudos tarnybos vadovas Marius Lukošiūnas, komentuodamas Vilniaus savivaldybės sprendimus teigė, jog bendroves nuo mokesčių atleido Taryba, sudaryta iš pagrindinių partijų atstovų.

“Tai yra Tarybos kompetencija ir būtų keista įžvelgti ryšį tarp visų partijų kolegialaus sprendimo ir rinkimų kampanijos”, - sakė M.Lukošiūnas.

“Vilniaus miesto taryba oficialiai nerėmė nė vieno kandidato”, - pažymėjo jis.

Iš viso spalio 9 dienos sprendimu Vilniaus savivaldybės taryba dovanojo įvairioms bendrovėms maždaug 7,5 mln. litų mokesčių.