Pareigūnų profsąjunga tam nepritaria ir sako pasigendanti skaičiavimų, kiek kainuos toks pareigūnų kraustymasis.

Vyriausybė teikia Seimui policijos veiklos įstatymo pataisas, kuriomis siūloma įvesti visų vadovaujančių policijos pareigūnųReklama


kadencijas. Įstatymu norima apriboti, kad viename poste tas pats asmuo, nuo generalinio komisaro pavaduotojų iki komisariatų vadovų ir jų pavaduotojų, galėtų dirbti ne daugiau kaip dvi kadencijas, t. y. ne ilgiau kaip 10 metų.

„Jeigu vienoje vietoje vadovas atidirba 5 metų kadenciją, jis kitą kadenciją galėtų važiuoti dirbti kitur. Neatmestina, kad ilgai dirbant vienoje vietoje atsiranda ne tik gerų ryšių su gyventojais. Kartais pasitaiko ir neleistinų ryšių su potencialiais nusikaltėliais“, – sako vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

„Rotacija yra prevencija, kai mes neturime informacijos, kad kažkoks įstaigos vadovas suauga su kriminaliniu pasauliu. Nes jei tokia informacija būtų, tai rotuoti reikėtų, kaip mes juokais sakome, ne tarpusavyje vadovus, o su Lukiškėse esančiu kontingentu. Tai nereikia žvelgti į rotaciją kaip į panacėją nuo visko“, – teigia Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Lamauskas.

Profsąjungos pasigenda skaičiavimų, kiek pareigūnų kraustymasis kas penkerius metus atsies biudžetui.

Esą Vyriausybė iki šiol tokių skaičiavimų nepateikė.

„Tai brangus malonumas, nes kiekvieną pareigūną turės lydėti tam tikros socialinės garantijos, kurios kainuos, reikėtų labai įvertinti tos rotacijos būtinumą ir dar kartą persvarstyti tokį siūlymą“, – teigia V. Lamauskas.

Vyriausybės siūlymui rudenį dar turės pritarti Seimas.

Ateityje 5 metų kadenciją ir ne ilgesnį nei dviejų kadencijų terminą ketinama įvesti visiems specialiųjų tarnybų vadovams.